Kritiserat krematorium får byggas

Det omdiskuterade djurkrematoriet har nu fått bygglov, trots grannarnas protester.

ANNONS
|

Det är Häst- och smådjurskremering i Västsverige AB som vill bygga förbränningsanläggningen för smådjur och hästar. Grannar har länge protesterat mot byggplanerna. Nu har byggnadsnämnden sagt ja till företagets bygglovsansökan.

–Grannarna har haft synpunkter. Men hela miljöprövningen är avklarad och godkänd av länsstyrelsen, som satt villkor för verksamheten. Miljöfrågorna är alltså avklarade. Då är det själva byggnaden som vi ska ta ställning till, och det är en byggnad som mycket väl kan uppföras, säger byggnadsnämndens ordförande Stefan Stenberg (C).

Nämnden anser att grannarna oroar sig i onödan.

–Det här är en verksamhet som kan finnas på landsbygden, det är inget konstigt. Det ska inte behöva bli någon jättestor trafik, några bilar extra om dagen kanske och en del större transporter, säger Stefan Stenberg.

ANNONS

–Länsstyrelsen har sagt att de tycker att det är acceptabelt. Grannarna pratar om vägen och antal bilar. Men det handlar inte om någon stor verksamhet, den kommer inte att störa, bedömer nämndens vice ordförande Tomas Johansson (S).

Gun Svensson är en av flera grannar som protesterat mot byggplanerna. Hon blir upprörd över beskedet om byggnadsnämndens ja till bygglovet.

–Det här är helt vansinnigt. De tog alltså inte hänsyn till våra synpunkter? Det verkar inte som att byggnadsnämnden har brytt sig alls. Det är en smal väg dit upp och det är krokigt. Det går inte att mötas där. Och att det blir få transporter är ju löjligt att påstå, det måste till många transporter för att anläggningen ska gå runt, säger hon.

ANNONS