Krabbfiske – engagerar i många timmar

Att fiska krabbor är enkelt. Det enda du behöver är ett spö, en hink, agn och kanske en håv. Är det enkelheten som gör det till ett nöje för både barn och vuxna?

ANNONS
|

Balgö brygga i Tångaberg är ett populärt tillhåll för krabbfiskare. Snart förstår man varför. Vattnet är klart och bjuder på utmärkta förutsättningar.

Milo Hörnberg, 7, och Matheo Hörnberg, 5, har en stor hink med krabbor.

– Jag fångade en jättestor innan. Den, säger Milo och pekar frenetiskt ner i hinken, som att det är givet vilken han menar.

Milo visar hur det går till. Trots alla dessa hundratals timmar i barndomen där jag låg vid en bohuslänsk brygga och fiskade krabbor, så har jag nästan glömt.

Knäck en blåmussla med en sten och sätt fast betet i krabbfiskespöets klädnypa (men det går nästan lika bra med selleri, krabbor är glupska djur som äter exempelvis bacon och räkor).

ANNONS

Sedan släpps klädnypan ned på botten. Därefter är det bara att vänta på napp. Ett tips är att placera bytet nära en sten eller vid en tångruska. Där finns ofta de största krabborna.

Milo och Matheo behöver aldrig vänta speciellt länge. Den ena krabban efter den andra åker ner i hinken.

Att krabbmete skulle vara en aktivitet enbart för barn är bara påhitt. Överallt ses vuxna som ”hjälper till” med fisket. Inte sällan är det i slutändan de vuxna som är mer engagerade än barnen.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

FAKTA Krabbbfiske

Det behövs:

Snöre och klädnypa, agn (exempelvis blåmusslor, korv eller räkor), hink.

Tips:

  • Lämna inte krabbhinken för länge i solen, vattnet blir fort varmt.
  • Ha inte för många krabbor i hinken samtidigt.
  • Glöminte att hälla tillbaka krabborna i vattnet igen.
ANNONS