Arkivbild. Elisabeth Svennerstål-Jonsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.
Arkivbild. Elisabeth Svennerstål-Jonsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Kränkningar rapporteras inte i förskolan

Inte en enda kränkning inom förskolan har rapporterats och gymnasieeleverna saknar skolpsykolog. Skolinspektionen har hittat flera brister hos Varbergs kommun men förvaltningschefen är ändå nöjd.

ANNONS
|

Inspektionen genomfördes i höstas och i beslutet som Skolinspektionen presenterade i början av februari konstateras det att Varbergs kommun gör en hel del bra saker på utbildningsområdet. Resultaten ligger för de flesta elever över riksgenomsnittet. Det systematiska kvalitetsarbetet som kommunen jobbar med väldigt aktivt kallas för väl fungerande i stora delar.

Samtidigt finns det flera brister. Inom två områden får kommunen förelägganden. Det är förutsättningar för utbildningen inom förskola, gymnasieskola och vuxenutbildning samt utveckling av utbildningen inom fritidshem och vuxenutbildning.

– Vi är nöjda över resultatet trots två förelägganden. Vi har gjort en resa från tidigare inspektioner där vi till och med har fått betala vite, säger Elisabeth Svennerstål-Jonsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

ANNONS

Det Skolinspektionen anser att kommunen nu måste rätta till är att det inom förskolan inte anmäls kränkningar. I de intervjuer som Skolinspektionen har gjort framgår det att förskolepersonalen känner en osäkerhet över vilka händelser som ska anmälas. Ofta tar de tag i det inom gruppen och pratar med barnens vårdnadshavare. Sedan anses saken utredd. Men enligt skollagen ska alla händelser rapporteras till förvaltningschefen.

– Det var väl här vi blev mest överraskade. Vi får ha en genomgång med förskolechefer och personal så att de får veta vad de ska anmäla, säger Maria Wirén, utvecklingschef på barn- och utbildningsförvaltningen.

När det gäller fritidshemmet så måste målen tydliggöras. Här har arbetet redan påbörjats. Personalen ska kompetensutvecklas för att kunna ge fritidsbarnen en verksamhet som kompletterar grundskolan. Möjlighet till läxhjälp nämns.

Att det saknas psykolog på gymnasiet beror på att det har varit svårt att rekrytera men enligt Elisabeth Svennerstål-Jonsson är det på gång.

När det gäller vuxenutbildningen ligger en stor del av ansvaret hos CLL, Centrum för livslångt lärande. Några av de brister som hittades där var att det saknas vägledning för eleverna inför val av framtida utbildnings- och yrkesverksamhet. Det informeras inte heller tillräckligt om utbildningen för vuxna som önskar delta i särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå.

ANNONS

En förklaring som nämns till bristerna är det mycket kraft har gått åt till att lösa problemen som uppstått i samband med strulet kring upphandlingen. Den nya rektorn för Särvux har redan lagt upp en plan som kommer att få bukt med de problem som Skolinspektionen har identifierat.

Varbergs kommun ska senast den 19 maj redovisa hur bristerna har avhjälpts för Skolinspektionen.

Fakta: Om inspektionen

  • Skolinspektionen genomförde en tillsyn av kommunens samlade ansvarstagande för utbildningen inom förskolan, förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, fritidshemmet, gymnasieskolan, gymnasiesärskolan och vuxenutbildningen.
  • All skolverksamhet i hela landet granskas regelbundet för att se till att lagar och regler följs.
  • Tillsynen görs var tredje år.
  • I de fall Skolinspektionen hittar brister är det huvudmannens ansvar att komma tillrätta med dem.
ANNONS