Roija Rafii, presskontakt på Telia
Roija Rafii, presskontakt på Telia

Kopparnätet skrotas - här är orterna som drabbas

Telia är i full färd med att riva delar av sitt gamla telefonnät med kopparledningar. Flera områden i Varbergs kommun berörs under nästa år.

ANNONS
|

Telia har under flera år arbetat med att avveckla delar av kopparnätet, alltså det fasta telefonnätet. Anledningen är att kopparnätet är gammalt, känsligt för väder och vind och har dålig kapacitet för dataöverföring. Dessutom blir det allt svårare att få fram reservdelar när kopparnätet måste lappas och lagas.

– Istället för att riskera en situation där våra kunder riskerar att stå helt utan lösning så väljer vi att vara proaktiva och hjälpa våra kunder över till en modern lösning, säger Roija Rafii, press och PR-ansvarig på Telia.

Enligt Roija efterfrågar allt fler kunder en stabil och snabb uppkoppling.

ANNONS

– Det är allt mer en förutsättning för att kunna bo och verka i hela landet, många nya digitala samhällstjänster inom exempelvis skola och sjukvård kräver det, säger Roija Rafii.

Kopparnätet avvecklas

Den 1 oktober nästa år avvecklas det fasta telenätet i vissa delar av Varberg kommun. På vissa stationer kommer då nätet att släckas ner. Berörda fastighetsägare kommer att informeras av Telia före förändringen.

Kunderna får även information om vilka lösningar som Telia kan erbjuda.

Den vanliga telefonen ansluten till kopparnätet har ersatts med en speciell mobil telefon som Telia kallar ”Mobil hemtelefoni’’ vilket är en variant på mobiltelefon med basenhet och telefon.

– Det är en lösning som är speciellt framtagen just för det här ändamålet. Även om man befinner sig i ett område som har lite sämre täckning med mobilen, så kan den nya lösningen inte jämföras med en handhållen mobiltelefon. Och skulle det mot förmodan vara att det inte blir bra mottagning ser vi till att montera en ytterantenn som förstärker signalen.

Under 2016 och 2017 har 20000 Teliakunder runt om i Sverige gått från kopparnätet till moderna lösningar. Enligt Roija Rafii är det vanligt att kunder känner en oro inför att gå ifrån det gamla ”trygga” kopparnätet till en ny teknik.

ANNONS

– Vi förstår oron, för det är någonting nytt. Det är en naturlig reaktion. Men koppartekniken är den som är mest sårbar.

Är det ett komplicerat teknikbyte?

– Nej, man behöver inte vara tekniker på egen hand. Det man får hem ser ut som en liten router som man kopplar till telefonen. Och i de fall som man skulle behöva extra hjälp så är det något som vi ombesörjer, säger Roija Rafii.

I Varbergs kommun kommer cirka 500 kunder att beröras av teknikskiftet (se vilka områden som berörs i faktarutan ovan).

– Men den siffran kommer troligtvis sjunka eftersom många kunder själv väljer att lämna kopparnätet och gå över till moderna tjänster via fiber eller mobilt. Det sker stadigt på kunders egna initiativ över hela landet, säger Roija Rafii.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS