Konstnär: "Varberg har tappat en viktig symbol"

– Nu förlorar Sverige en stark symbol för civilkurage. Det är så synd, säger konstnären Susanna Arwin om Varbergs nej till väskstatyn.

ANNONS
|

Först beställde Växjö kommun konstverket, men backade efter en intensiv debatt. Nu har även Varbergs kommun sagt nej till statyn "Med handväskan som vapen", som Lasse Diding har erbjudit kommunen.

Susanna Arwin tycker att debatten kring statyn har blivit alltför politisk.

För Susanna, som genom sitt projekt "Den svenska tanten" har arbetat med handväskor och tanter i många olika former, handlar statyn inte längre om den enskilda kvinnan i Växjö. Hon anser att den har utvecklats till en symbol för civilkurage och motstånd, och påpekar att utseendet på kvinnan har ändrats för att möta de anhörigas önskemål.

– Statyn handlar om den vanliga människan som reagerar, som sätter stopp och säger: nej! Sådant som alla vill göra, men få vågar. Det stör mig att man har fokuserat så mycket på förlagans bakgrund, säger hon.

ANNONS

Läs också: HN träffade konstnären bakom väskstatyn

Argumentet att statyn är våldsbejakande anser hon är överdrivet.

– I Växjö handlade detta om en reaktion mot nazismen, genom en kvinna som hytte med sin handväska. Vi pratar inte om en k-pist. Det har fått orimliga proportioner, säger hon.

Susanna Arwin tror att den symboliska gesten med den svingade handväskan skulle kunna växa till något riktigt stort, och berättar att Washington Post har liknat den med Carl Fredrik Reuterswärds berömda revolver med en knut på pipan.

Men det kan krävas lite tid. Susanna berättar om ett konstverk i uppväxtstaden Norrköping: en spiral som först väckte stor ilska, men i dag är en viktig stadssymbol.

– Är det något jag har lärt mig i min utbildning så är det att det kan ta femtio år innan ett konstverk får sin rätta färg. Och nu har man förlorat en viktig symbol i Sverige, för jag vet inte om fler kommuner vågar ta debatten, säger hon.

Enligt Susanna Arwin har flera kommuner visat intresse för att beställa en staty, men velat avvakta Varbergs beslut.

- Eftersom det har blivit så politiskt kanske det här konstverket skulle passa mer för konsthallar och museer, säger hon.

ANNONS

Hon hyllar utställningen på Länsmuseet - där statyn har stått sedan november - och betonar att hon tycker debatten som har väckts är bra.

– Det är så konst ska fungera. Den ska väcka känslor och röra runt i kastrullerna, så att folk tvingas tänka till kring vad de står, säger hon.

ANNONS