Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/5
ANNONS ▼

Konstgräs kan läggas på Håstens grusplan

Eftersom Varbergs Horse Show inte återkommer varje år kan konstgräs läggas på Håstens grusplan. Sparbanksstiftelsen betalar om Varbergs kommun även gör en konstgräsplan bakom Väröbackaskolan.

Valet av Håstens grusplan görs av rent ekonomiska skäl. Det skulle vara dyrare att bygga om någon av de två naturgräsplanerna, som dessutom används mycket, eller att bygga helt nytt i Breared.

– Vi vill öka antalet träningstillfällen så mycket som möjligt och då är grusplanen bäst. Vi har Ankarvallen i Träslövsläge som förebild, men vet inte om vi ska bygga läktare än, säger Mia Svedjeblad, lokalstrateg på Kultur- och fritidsförvaltningen.

Att grusplanen är den enda centrala ytan som passar tävlingen Varbergs Summer Horse Show är enligt kommunen inte längre ett hinder, eftersom den stora hästtävlingen inte är årligt återkommande, som först var tanken.

– Vi ska ta fram en grov, ekonomisk kalkyl genom att jämföra med konstgräsplanen på Påskbergsvallen och sedan se om Sparbanksstiftelsen är beredd att betala, fortsätter Mia Svedjeblad.

Enligt Jan-Inge Lyckberg, tjänsteman på Sparbanksstiftelsen, finns ett annat krav – att kommunen fullföljer planerna på att bygga en konstgräsplan även i Väröbacka.

I det ärendet ska Leif Andersson på Samhällsutvecklingskontoret återuppta kontakterna med Svenska Kyrkan (Göteborgs stift) som kommunen vill köpa marken bakom Väröbackaskolan av.

– Svenska kyrkan ville avvakta tills den fördjupade översikten över norra kusten var antagen av Kommunstyrelsen och det är den nu. Vi vill köpa hela området med mark och eftersom den har utpekats som lämplig för bostäder kan priset nog bli det dubbla, säger Leif Andersson till HN och fortsätter:

– Platsen är bra eftersom det redan finns omklädningsrum i närheten och att skolan kan utnyttja planen.

Mia Svedjeblad håller med:

– Ja, det är även viktigt att ungdomar kan ta sig dit enkelt, med kollektivtrafik, moped eller cykel. Föreningarna i norra delen av kommunen har fått stå tillbaka och därför var tanken att bygga där först, men nu gör markfrågan att det kanske ändras.

I dag finns fyra konstgräsplaner i kommunen – i Tvååker, Träslövsläge, Veddige och en i centrala Varberg (Påskbergvallen). Just nu förs en debatt om skadliga material som finns i det SBR-granulat som tillverkas av återvunna gummidäck.

– Ja, så när vi bygger nya konstgräsplaner tittar vi på miljöfaktorn och ska hitta ett granulat som är bättre än det på Påskbergsvallen, säger Mia Svedjeblad.

Om kommunen får klartecken från Sparbanksstiftelsen i slutet av mars månad när den preliminära kostnaden har presenteras fattas beslut om att göra en noggrann beräkning av vad en konstgräsplan på Håsten kostar, inklusive mål, läktare, stängsel och belysning.

Den förstudien får kosta 400 000 kronor, som tas ur Kultur- och fritidsförvaltningens resultatreserv om projektet sedan inte genomförs.

MEST LÄST