Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/7
ANNONS ▼

Kommunledningen ger besked om Åkaren

De tunga politikerna är överens. Åkaren ska överlåtas till det kommunala bostadsbolaget och rustas upp. Renoveringen kan dra igång redan nästa år.

Åkaren har varit ett sorgebarn under flera år. Fastigheten är i dåligt skick. Men kommunledningen har inte satt ner foten när det gäller husets framtid. Förrän nu. De ledande politikerna vill att Åkaren säljs till Varbergs Bostad AB.
– Tanken är att de ska renovera huset och att den renoveringen ska kunna startas 2018. Innan dess behöver huset evakueras, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M).
Socialdemokraterna välkomnar majoritetens besked om att man förordar en försäljning till det kommunala bostadsbolaget.
– I grund och botten tycker jag att det är ett bra förslag. Exakt vad deras förslag innebär vet jag inte, men det behålls i alla fall hyresrätter i centrum på den här fastigheten, säger Jana Nilsson (S).
– De som har kontrakt på Åkaren i dag ska erbjudas nya hyreskontrakt i andra hus eller också får de flytta tillbaka när renoveringen är gjord, säger Ann-Charlotte Stenkil.

Något beslut är inte fattat. Ann-Charlotte Stenkil hoppas dock kunna lotsa ärendet till fullmäktige för beslut så att affären med Varbergs Bostad AB kan genomföras strax efter sommaren.
Det framtida Åkaren är fortfarande väldigt löst i konturerna.
Ska där finnas sociala kontrakt även i framtiden?
– Rent generellt är det allra bäst är om man kan blanda boenden så mycket som möjligt, svarar Ann-Charlotte Stenkil.
Varför inte bara riva och bygga nytt?
– Det beror på kulturvärdena. Men det kommer att bli en totalrenovering för huset är nedgånget och slitet. Det finns möjligheter till förtätning också, där det är parkering i dag och där det finns garage, mot Södergatan.
En extern konsult har värderat fastigheten till 20 miljoner kronor.

På bostadsbolaget är man positiv till att ta över Åkaren.
– Skulle den här affären gå igenom är vår avsikt att renovera och rusta upp fastigheten i grunden. Där finns också en ganska stor öppen yta som skulle gå att förtäta. Men steg ett är att rusta upp Åkaren i grunden, säger Ulf Hofstedt som är vd för Varbergs Bostad AB.
– Vi har centrala lägenheter men en majoritet av våra lägenheter ligger utan för centrum och centralorten. Det är bara positivt för oss om vi kan utöka antalet hyresrätter i centrala Varberg.

Kommunpolitikern Pierre Ringborg (-) bor på Åkaren och han har längre varit kritisk till hur kommunen sköter huset.
– Sämre hyresvärd än Varbergs kommun får man leta efter. Allt är bättre än Varbergs kommun. De har hållit nere på underhållit och dragit ner på vaktmästeriet. Här finns väldigt stora renoveringsbehov. Det som är bra att det funnits en plats för människor på Åkaren, som inte haft någon annan stans att ta vägen, säger Pierre Ringborg.
Att det blir Varbergs Bostad som ska köpa väcker en rad frågor, som han ser det:
– Vi som bor här på Åkaren har inte varit välkomna hos Varbergs Bostad AB. Antingen får vi följa med på köpet, eller får det lösa detta på något annat sätt. Det får inte bli någon press på de som bor här, eller att det skapas någon oro om vart vi ska ta vägen. Det måste finnas en mjuk övergång. Vi måste bli informerade så vi vet vad som händer.

Fakta: Åkaren
I dag har kommunens missbruksvård sin mottagning i Åkaren. Socialförvaltningen disponerar dessutom rum i huset som akutboenden.
I huset finns nio lägenheter som hyrs ut av socialförvaltningen genom sociala kontrakt, till personer som varit hemlösa och som har betydande svårigheter att skaffa bostad på annat sätt.
Dessutom finns fem lägenheter som hyrs ut på helt vanliga kontrakt. Det är serviceförvaltningen som sköter de uthyrningarna.

MEST LÄST