Bengt Johansson, ordförande i Kommunistiska Partiet
Bengt Johansson, ordförande i Kommunistiska Partiet

Kommunisterna: "Skam den som ger sig"

Kommunals namninsamling för sex timmars arbetsdag väcker hopp hos Kommunistiska Partiet i Varberg. – Vi är väldigt glada att frågan börjat få fäste, säger ordförande Bengt Johansson.

ANNONS
|

Få av Varbergs politiker tror på Kommunals förslag med sex timmars arbetsdag. Kommunistiska Partiet välkomnar förslaget. Bengt Johansson förvånas över att Socialdemokraternas ordförande i Varberg, Jana Nilsson, ställer sig emot fackförbundet.

– Det är ett nytt inslag i den svenska politiken. Jag bedömer detta som ett av många exempel på att den gamla arbetarrörelsen spricker sönder, säger Bengt Johansson.

– Jag finner det omöjligt att tänka sig att det socialdemokratiska kommunalrådet, som anger tonen, hade gått emot den kommunala fackföreningen om dessa krav hade dykt upp på 1970- eller 1980-talet.

Kommunistiska Partiet var först med att lyfta frågan om sex timmars arbetsdag i Varberg, menar Bengt Johansson. Den 1 maj i fjol drog de igång en kampanj, och den 5 juli lämnade partiet in en skuggmotion adresserad till kommunstyrelsens ledning.

ANNONS

– Vi är glada att sakfrågan kommer upp. Det tog lång tid att införa åtta timmars arbetsdag, men skam den som ger sig, säger Bengt Johansson.

Läs också: V lyfter fram politiken i frågan

Kommunals namninsamling ska lämnas in till kommunalråden, socialchefen och politikerna i socialnämnden under nästa vecka. Den lokala sektionens ordförande Lena Johansson vill inte kommentera det hittills svala intresset från politikerna i Varberg.

– Vi vill göra klart insamlingen, och så får vi se hur diskussionerna blir efter det, säger Lena Johansson.

Läs också: Kommunal samlar namn för sex timmars arbetsdag

Läs också: Kommunisterna vill ta plats i fullmäktige

ANNONS