Kommunen fäller björkar på Eskilsgatan

Bygget av tunneln genom Varberg har skördat sina kanske första kulturhistoriska offer: fyra björkar i den så omtyckta allé som går från stationsområdet upp längs med Eskilsgatan.

ANNONS
|

På måndagen fällde kommunen fyra formklippta björkar utanför den bensinstation längst ned på Eskilsgatan som ska bli busstation.

För att få plats med busstationen och för att bussarna ska kunna röra sig med lätthet i området så var björkarna tvungna att försvinna.

Björkarna som stått på platsen är borta men under tiden som arbetet med tågtunneln pågår och den tillfälliga busstationen ligger där den kommer ligga så har Trafikverket fått i uppdrag att driva upp nya björkar. När tunneln är klar och den temporära busstationen inte behövs längre så kommer alltså nya fina björkar att komma på plats.

Eskilsgatan som börjar vid stationen var från början något av Varbergs paradgata och de formklippta björkarna med sitt kon-liknande utseende var redan då en företeelse.

ANNONS

Den tänkta paradgatan rann snabbt ut i sanden, eftersom den låg alltför långt från centrum, det vill säga torget.

Anna Beuerman är kommunens kommuniktör i tunnelprojektet:

– Där finns ju sedan länge en allé med formklippta björkar på Eskilsgatan som kommunen värnar om. Den skapar en så fin entré när man kommer ut från det gamla stationshuset. Nu när vi tillsammans med Trafikverket planerat för flytten av bussterminalen så har vi försökt att bevara så många träd som det går, men några kommer att behöva fällas för att bussarna ska få plats att gå runt i kvarteret.

Totalt sett är det åtta träd som ska fällas:

- Fyra björkar på Eskilsgatan och fyra kastanjer på Östra Vallgatan. Kastanjerna kommer vi ta lite senare efter semestrarna.

När tunneln är klar kommer allén att återställas:

– Vi har ett avtal med Trafikverket om att ersätta träden. Vi kommer att få totalt tio träd i ersättning för de åtta som fälls.

Även kastanjer?

- Nej, det blir björkar som det ersätts med. Detta kommer beställas på plantskola nu och skolas upp där och sedan formklippas då under ett antal år så att man i framtiden kan återskapa den här allén.

ANNONS
ANNONS