Flygbild över kvarteret Renen.
Flygbild över kvarteret Renen.

Kommunen överklagar inte dom om giftsanering

Kommunen överklagar inte kammarrättens dom som underkänner upphandlingen av miljökonsulttjänster inför den stora giftsaneringen i kvarteret Renen.

ANNONS
|

Varbergs kommun har möjlig­heten att begära prövningstillstånd hos Högsta förvaltningsdomstolen, men det skulle kunna bli en utdragen process som ytterligare för­senar projektet.

– Att överklaga skulle innebära att ännu mer tid försvinner. Det är bara att rätta sig efter domen, säger kommunjuristen Anders Eriksson.

Structor Miljö Väst AB, som vann upphandlingen, skulle ha påbörjat sitt arbete i slutet av förra året. Men det blev inte så eftersom konkurrenten AECOM Nordic AB överklagade till förvaltningsrätten, som i en dom den 23 december konstaterade att inga fel begåtts.

AECOM tog saken vidare till kammarrätten, som alltså gick på bolagets linje. Enligt domen, som meddelades den 12 juli, ska kommunen göra en ny utvärdering där även AECOM:s anbud finns med. Kammarrätten kom fram till att AECOM uppfyller de krav som kommunen ställde på anbudsgivarna.

ANNONS

Miljökonsultbolaget som anlitas av kommunen har en mycket viktig funktion eftersom det ska ställa upp med personal som genomför undersökningar, analyser och utvärderingar som sedan styr arbetet med saneringen av den förorenade marken i det gamla fabriksområdet vid Caprinusfastigheten.

Meningen är att själva saneringen ska pågå från 2018 till 2021. Därefter följer tre år med kontroller av resultatet. Naturvårdsverket har beviljat kommunen 91 miljoner kronor i bidrag till saneringsprojektet.

ANNONS