Med i storaffären. Jana Nilsson var väl insatt i marköpet på Holmagärde. Kommunen köpte marken av Mats Nilssons bolag för 29 miljoner kronor.
Med i storaffären. Jana Nilsson var väl insatt i marköpet på Holmagärde. Kommunen köpte marken av Mats Nilssons bolag för 29 miljoner kronor.

Kommunalrådet: ”Vi hade bara ett val”

Jana Nilsson (S) var väl insatt i affärsuppgörelsen med Mats Nilsson som gav honom rätt att köpa tillbaka mark på Holmagärde till ett kanonpris. – Det var en förutsättning för att han skulle sälja hela området till kommunen.

ANNONS
|

Oppositionsrådet Jana Nilsson (S) jobbade nära Gösta Bergenheim (M) 2008 och var väl insatt i turerna när Varbergs kommun köpte Holmagärde av Mats Nilssons bolag.

– Vi ställde frågan om vi fick köpa och var angelägna om att får marken, eftersom Holmagärde ligger centralt, och är ett viktigt område för Varberg framåt.

Var det en riggad affär?

– Ja, i den meningen att vi inte kunde köpa Holmagärde själva, vi hade försökt diskutera med ägaren Magnus Nilsson fram och tillbaka utan att lyckas.

– Det var den bästa marken vi kunde hitta för industrimark centralt i Varberg. Vi hade dåligt med verksamhetsmark, och har det fortfarande och vi försöker köpa hela tiden. Det pågår diskussioner på alla håll och kanter för att försöka hitta mer verksamhetsmark.

ANNONS

Hur fick ni med Mats Nilsson på den här affären?

– Vi erbjöd ingenting, mer än att vi var angelägna om att köpa hela området. Däremot ville han behålla delar av Holmagärde, vilket inte kändes helt bra, men det var nödvändigt för att komma överens helt enkelt.

Mats Nilsson köper nu tillbaka planlag industrimark av kommunen för 37 kronor kvadratmetern. Är inte det lite billigt?

– Jo, men det bygger på den överenskommelsen som vi hade från början när vi köpte marken. Så det är inget konstigt i sig, det ingick i överenskommelsen från 2008.

Hur ser du på att ni blåste bonden?

– Jag tycker inte att vi blåste bonden på något sätt, han fick betalt för marken enligt den överenskommelsen som han gjorde med Mats Nilsson. Sen gjorde han en affär med kommunen, det är väl inget konstigt i sig.

Men han ville ju inte sälja till kommunen?

– Det blev så i nästa steg. Absolut.

Hur ser du på att kommunen gör markaffärer via mellanhänder?

– Det var så att Mats Nilsson skulle köpa marken och vi fick reda på det. Då tog vi en diskussion med honom om att vi var angelägna om att komma över hela markområdet. Då hamnade vi i det här.

ANNONS

Var det rätt att Mats Nilsson tjänade 20 miljoner som tack för hjälpen?

– Det var inte som tack för hjälpen. Vi köpte ju marken. Det handlade inte om det, om vad han skulle tjäna, utan om att kommunen ville ha så stor andel som möjligt av Holmagärde, för det var Mats Nilsson som då ägde marken.

– Vi hade bara ett val och det var att göra upp med den nya ägaren Mats Nilsson. Annars hade inte kommunen fått någon mark på Holmagärde överhuvudtaget.

ANNONS