Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Klartecken för tusentals bostäder

3800 nya bostäder anas nu vid horisonten i Väröbacka, Bua, Årnäshalvön och området upp mot Stråvalla.

Nu har fullmäktige klubbat den fördjupade översiktsplanen för norra kusten. Planen ger klartecken för en vidare planering av området vilken i framtiden ska kunna ge omkring 3800 bostäder. Men som Ann-Charlotte Stenkil (M) påpekade: "Förutsatt att markägarna vill det".

Stefan Stenberg (C) undrade om alla kommuninvånare, trots samråd och informationsmöten, verkligen förstått att planerna inbegriper byggnation på höjden.
– Jag tror inte de som remissat om detta tänker på vad planerna innebär. Det finns femvåningshus med som illustrationer i underlaget. Knappt någon har reagerat över det. Men ska man få in så här mycket bostäder kommer det att bli en helt annan typ av byggnation än vad man är van vid.

Harald Lagerstedt (C) lyfte fram konflikten mellan bostäder och bevarande av jordbruksmark:
– Jag är väl medveten om att det ingår jordbruksmark i områden som ska bli bostäder, men man har så långt det är möjligt undvikit att planera för byggande på den bästa jordbruksmarken, sa Harald Lagerstedt (C) och gav, liksom många andra politiker, planen tummen upp.

Planen förespråkar förtätning av redan exploaterade områden, något som väckt protester från boende som säger att de valt att bosätta sig på landet just för att de vill bo i en lantlig och inte tättbebyggd miljö. Planen har också mött motstånd från länsstyrelsen, som anser att en del av de föreslagna utbyggnadsområdena går i strid mot riksintresset för turismen och det rörliga friluftslivet.

MEST LÄST