Klassiska plåtburkar som fanns i varje hem. Cirkelkaffe började marknadsföras redan 1932 av Kooperativa Förbundet. Redan på 1600-talet nådde kaffet Sverige. 
Klassiska plåtburkar som fanns i varje hem. Cirkelkaffe började marknadsföras redan 1932 av Kooperativa Förbundet. Redan på 1600-talet nådde kaffet Sverige. 

Kaffe – flytande guld som präglar våra liv

Kaffet – den ädla produkt som för många människor blivit den viktigaste kompisen på jobbet. Det är nästan 400 år sedan vi upptäckte den i Sverige.

ANNONS
|

Vi tittar in på Hallands Kulturhistoriska museums magasin. Där dräller det av koppar, kannor och plåtburkar.

Kaffet är för dyrt. Vi har aldrig hört motsatsen. Vi oroas över kaffeplantagens misskörd och har även förhoppningsvis börjat bry oss om plantagearbetarnas arbetsmiljö. Då får vi räkna med att priset höjs.

Kaffe är mode i dag – och på många sätt ett snobberi. Svart kaffe är sällsynt på innekaféet.

Det finns inga gränser för hur vi ska få i oss koffeinet. Industrin göder oss med nya maskiner, kapslar och kvarnar. Det är för vissa en glädje att visa upp en (sätt nu inte kaffet i vrångstrupen) 30 000-kronors kaffemaskin för grannar och släktingar.

ANNONS

Våra kafferosterier är inte heller särskilt roliga. Ska du köpa ett halvt kilo kaffe får du numera oftast bara 450 gram. Fem procent har försvunnit och priset är det samma. Företagens smyglir ogillas lika mycket som för svagt kaffe.

Mellan 1955 och 1975 låg priset för 1 kg kaffe ganska stabilt mellan 10-15 kr/kg. Enligt 2012 års pengavärde var kostnaden för kaffet 190 kronor.

Från allra första början (kring 1960-talet) såldes kaffe på apotek. 1756 infördes förbud mot kaffedrickande och 13 år senare luckrades förbudet upp och ersattes av importtull. Det blev dock flera nya kaffeförbud fram till början av 1800-talet.

Nu dricker vi svenskar enligt senaste undersökningen 3,2 koppar om dagen. Det är näst mest i världen. Finländarna är värst av oss alla. De drar i sig 3,5 koppar per dag.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS