Gillar yrket. Johan Rosander är en av få män som arbetar inom Varbergs förskolor.
Gillar yrket. Johan Rosander är en av få män som arbetar inom Varbergs förskolor.

Johan är sällsynt och eftertraktad

Johan Rosander tycker att han har världens bästa jobb. – Yngre barn vill lära allt och det är olika utmaningar varje dag, säger han.

ANNONS
|

Stenåsa förskola har fyra avdelningar varav en är nattavdelning. Här jobbar tre män. På Johan Rosanders avdelning är de två män och två kvinnor.

– På Stenåsa har det historiskt sett arbetat mycket killar. De andra killarna har banat väg vilket gör det lättare för mig och jag behöver inte försvara mitt yrkesval, säger han.

Yrket har, enligt honom, oförtjänt låg status.

– Forskning har visat att barnen lär sig mycket redan när de är små så vår roll är jätteviktig.

Att Johan Rosander skulle bli just förskollärare var inget han hade planerat. Efter gymnasiet i Kungsbacka började han jobba som assistent i skolan. Han flyttade så småningom till Varberg och fick nytt jobb som elevassistent här. Efter några år kände han att han behövde skaffa en utbildning och tänkte sig att det skulle vara inom utbildningsområdet.

ANNONS

– Jag kände att jag ville jobba med yngre barn. Förskolan är en viktig och bra sak vi har i Sverige. Jag gillar hur den har utvecklats och tycker att det är viktigt att den inte bara är förvaring.

Johan Rosander påbörjade förskollärarutbildningen på Campus i Varberg år 2008. Han tycker att utbildningen var bra men ganska riktad mot kvinnor.

– Den är gjord av kvinnor och det blir ett visst klimat när det är mycket tjejer.

I hans klass var de sex killar när de började men bara två av dem läste klart de 3,5 åren. Han upplevde manliga nätverket som Fredric Gieth startat som ett bra stöd.

– Det borde inte spela någon roll vilket kön jag har men det är lätt att bli insatt i ett fack. Jag gör allt, tycker att det är kul att sy och måla till exempel. Det är viktigt att man visar barnen att man inte struntar i att göra vissa saker för att de är kodade på ett visst sätt.

Yrket kan vara väldigt utmanande. Det gäller att vara kreativ, öppen och samarbetsvillig. Ingen dag är den andra lik. Han kommer på nya sätt att tackla vissa situationer.

ANNONS

Eftersom han tycker mycket om naturen lär han gärna barnen om fåglar, träd och annat som finns i närmiljön.

Johan Rosander tror att det enda sättet att få in fler män i förskolan är att höja yrkets status.

– Där måste alla vi som jobbar i förskolan hjälpas åt för att marknadsföra yrket mer. Vi måste få in människor med olika bakgrunder i förskolan. Mångfald är viktigt.

Skandalerna som har dykt upp inom förskolan där män förgripit sig på förskolebarn är inget som har påverkat omgivningens syn på honom. Han har inte personligen märkt av att föräldrar och andra har haft fördomar mot honom. Det har hänt att journalister har hört av sig för att göra intervjuer när något hänt men han har då tackat nej.

Johan Rosander har jobbat på Stenåsa förskola i fem år och har i nuläget inga planer på att byta jobb.

Läs också: Få män jobbar i förskolan

ANNONS