Nytt år i politiken. Det är halvtid i mandatperioden och i förra veckan höll fullmäktige sitt första möte för året. Ann-Charlotte Stenkil (M) och Jana Nilsson (S) är glada att bostadsbyggandet fått fart i kommunen. Bild: Annika Karlbom
Nytt år i politiken. Det är halvtid i mandatperioden och i förra veckan höll fullmäktige sitt första möte för året. Ann-Charlotte Stenkil (M) och Jana Nilsson (S) är glada att bostadsbyggandet fått fart i kommunen. Bild: Annika Karlbom

Jana Nilsson (S) försöker påverka i samtal och möten

Jana Nilsson (S) står fast vid S-kravet: Skatten måste höjas. Annars klarar inte kommunen framtidens investeringar med mindre än att det går ut över barn och äldre.

ANNONS
|

Jana Nilsson (S) har varit Socialdemokraternas förstanamn i valen sedan 2002. Socialdemokraternas tidigare förstanamn Kaj Berntsson fick hålla i ordförandeklubban i kommunstyrelsen i mitten av 1990-talet men Jana Nilsson har inte fått det mandatet av väljarna. Med en borgerlig majoritet i fullmäktige, nämnder och styrelser får Socialdemokraterna se motion efter motion från sitt parti röstas ner.

Jana Nilssons taktik är därför att påverka politiska ärenden genom möten och samtal. En sådan taktik föder inte några HN-rubriker om politiska bråk mellan vänster och höger.

Läs också:Ann-Charlotte Stenkil (M) är nöjd med verksamheten –trots larmrapporter från äldreomsorgen Varför är du inte en tuffare oppositionspolitiker? –Jag lägger många förslag och har fått ganska mycket gehör för sådant som jag drivit. 50-metersbassängen i den nya simhallen är en sådan sak. Det blir ju nästan patetiskt om jag ska lyfta fram bevarandet av Caprinus nu när den fastigheten håller på att falla ihop, men bevarandet av den är en sak vi drivit och till slut fått gehör för. –I en kommun är det ju inte så att vi är i opposition genom att sitta långt borta vid andra änden av bordet. Vi sitter med i förhandlingar och diskussioner –om tunneln, hur vi ska bygga Västerport och annat. Sen finns det helt klart frågor som vi inte får respons för. Bemanningen i vård och omsorg är en sådan stridsfråga. Men hur ska du vinna valet 2018 med den taktiken? –Jag tror att man vinner val genom att vara tydlig med vad man vill. Vi sitter inte på läktaren och har åsikter om alla andra. Vi tar ansvar. Om det skulle bli aktuellt –kan du tänka dig att stödja dig på Sverigedemokraterna för att få makten? –Jag skulle aldrig kunna tänka mig att stödja mig på SD. Däremot är jag öppen för samarbete över blockgränsen. Vi samarbetar relativt bra med flera av partierna på andra sidan. –Vårt sätt att bedriva politik är en av de viktigaste orsakerna till att vi lyckas driva Varberg framåt. Det viktigaste för oss är inte att visa att vi är i opposition utan att få igenom våra frågor och driva politik.

Har Socialdemokraterna varit tydliga med något det senaste året så är det deras uppfattning om att Varbergs kommun måste höja skatten för att klara välfärden när investeringsbehovet skjuter i höjden. Kombinationen nya skolor, förskolor, ny simhall och tillräckligt mycket personal i omsorgen och vuxna i skolan kommer inte att gå ihop utan en skattehöjning, menar partiet. Den nuvarande situationen på Östergården med larmrapporter från nattpersonalen ser Jana Nilsson som ett exempel på just detta.

ANNONS

I höstas bad kommunen om en paus i flyktingmottagandet. Jag frågar Jana Nilsson varför Varberg inte gör mer för att ta emot flyktingar.

–Jag håller inte riktigt med om det. Vi såg problem med att lösa bostadsfrågan den sista månaden förra året. Vi sa inte nej, vi ville bara ha ett uppehåll. Det var viktigt för mig. Sen fick vi nej på vår förfrågan och vi löste det ändå. I efterhand var det alltså inte så viktigt att be om den där pausen, men just då såg vi inte någon annan möjlighet.

Kan du tänka dig att ta emot fler nyanlända i Varberg framöver?

–Jag har inget emot att ta emot en större andel än i dag men då måste vi få fart på bostadsfrågan först.

Varberg växer så det knakar och bostadspriserna skjuter i höjden. Växer kommunen för mycket för sitt eget bästa?

–Nej. Kungsbacka och många förortskommuner växer mer än vi gör. Vi måste bara lära oss att hantera den tillväxten.

LÄS OCKSÅ: Många spadtag i Varberg

Jana Nilsson (S) om 2016 och 2017

Viktigast 2016

  • Att vi nu ser att bostadsbyggandet efter många års eftersläpning nu äntligen börjar komma igång.
  • Att järnvägsplan och detaljplaner nu är överlämnade till beslut inom tidsplan och att vi därmed tagit ännu ett viktigt steg i tunnelprojektet.
  • Att Varberg fått kraftigt ökade medel från staten och därmed kunnat anställa fler personal inom skola och omsorg. Utan dessa hade situationen varit betydligt tuffare än den nu är.
  • Att vi anställde en landsbygdsamordnare i kommunen vilket ger en tydlig signal om att utvecklingen av hela Varberg är viktig och att landsbygdsfrågor skall lyftas fram och prioriteras
  • Att vi efter många år äntligen tog investeringsbeslut om en ny simhall som genom sin placering och storlek visar att vi nu investerar för den utveckling vi ser att Varberg kommer att ha i framtiden.

Utmaningar 2017

  • Att hitta bra lösningar så att vi både klarar de kraftigt ökade investeringar vi står inför och samtidigt klara de stora behov vi har och som vi ser kommer att öka i förskolan, skolan och äldreomsorgen.
  • Att öka bostadsbyggandet så att vi verkligen ger möjlighet för alla de som under lång tid tvingats vänta på en bostad samtidigt som vi klarar att bevara viktiga delar av kulturmiljö och andra värden.
  • Att tillsammans med företag, föreningar och enskilda fortsätta utveckla bra lösningar för integration och inkludering så att vi kan så snabbt som möjligt kan ta del av de kunskaper och nya idéer som de nya svenskar som kommer till Varberg har med sig i bagaget.
  • Att fortsätta arbetet med de spännande och inspirerande möjligheter Varbergstunnelns byggande ger för framtidens utveckling av Varberg.
  • Att tillsammans med företag, föreningar och enskilda få riktigt bra fart på utvecklingen på landsbygden och i våra större orter i kommunen.
ANNONS