Jan och Per är nästan överens

I sista minuten hettade det till efter närmare två timmars rörande enighet. När den socialdemokratiske Europaparlamentarikern hade argumenterat för eurons förträfflighet tog moderaten vid. Ända tills Mellanöstern kom upp.

ANNONS
|

Bryt EU:s handels- och diplomatiska förbindelser med Israel!

Uppmaningen som tände kom från en av komvuxeleverna som lämnat skolan för att lyssna till Europaparlamentarikerna på Varbergs teater.

Även om de inte vill bryta de diplomatiska förbindelserna är Jan Andersson (s) beredd att

använda handelsavtal som påtryckning. Per Stenmark (m) tycker det är viktigare att hålla liv i förhandlingarna, men helst med andra parter än Arafat och Sharon.

Något som s-kollegan tror är omöjligt så länge Sharon omges av högerextremister med vetorätt mot att fortsätta fredsprocessen så snart en ny självmordsbombare slagit till.

ANNONS

En gemensam EU-utrikespolitik ser båda fram mot. Inte minst i Mellanöstern, där EU hittills varit kraftlöst, och USA inte utnyttjat sin kraft. Militärt går det aldrig att bygga upp något som kan mäta sig med USA och Nato.

Jan Andersson bor i Helsingborg, i par med Ines Uusmann, och i Åkulla om somrarna. I

Europaparlamentet är han ledamot i utskottet för sysselsätt-

ning och socialfrågor, samt suppleant i utskottet för konsti-

tutionella frågor. Han är ord-

förande i delegationen som hanterar EU:s förbindelser med

Japan.

Per Stenmark bor i Skanör. Ledamot i budgetutskottet, och suppleant i utskottet för regionalpolitik, transport och turism. Han är aktiv i förberedelserna för Estlands EU-inträde.

Utfrågare på hemmaplan var EU-kännaren Jan Engberg.

Som oerhört smidig beskrev parlamentarikerna övergången till euro. Med på det hela taget små omställningskostnader, även om handlare passat på att avrunda priserna uppåt.

Per Stenmark:

- Vi slipper förlora på upprepade växlingar. Amerikanska turister har tvekat inför att resa till Europa med en rad olika valutor att hantera.

Att euron redan finns i gränshandeln mellan Haparanda och Torneå ledde Jan Andersson vidare till hemtrakterna där han ser att handlarna i Helsingborg-Helsingör tar extra marginal av den som kommer med det andra landets valuta.

ANNONS

Med euro försvinner möjligheten att styra räntan nationellt.

Jan Andersson:

- Vi har finanspolitiken kvar, med möjlighet att styra skatter, och stöd till regionalpolitik.

Per Stenmark:

- Vi slipper tidigare kortsiktiga lösningar med devalveringar (nedskrivningar av kronans värde).

Danmark folkomröstade och sa nej till euron. En eventuell svensk folkomröstning nästa år får draghjälp av verkligheten. Vad som var abstrakt då för danskarna blir konkret för svenskar i takt med att de som turister möter den nya valutan. Snart finns även facit om det betyder något för välfärden i de deltagande länderna.

EU kan få 10 nya medlemsländer om två år, såvida inte folkomröstningar säger något annat.

Per Stenmark:

- Europa har alltid lidit av gränser som skär rakt igenom naturliga regioner. Alla bör ha rätt att komma med - även de som inte föddes i den soliga delen av det delade Europa. Annars är risken att vi bygger upp gränser igen.

Jan Andersson beskrev misstänksamheten vid Berlins Checkpoint Charlie och okunskapen om väst i forna Östeuropa. Följder av avskärmning och brist på demokrati. Även om länder som Estland nu är fria har de långt kvar till verklig demokrati. Det räcker inte att byta politisk ledning, attityderna måste ändras hos dem som varit vana att arbeta under diktatur.

ANNONS

Så finns tveksamheten, hur många polska jordbruk kommer att finnas kvar?

Men när Jan Andersson hävdade att andelen EU-positiva sjunker i de nya medlemsländerna, ansåg Per Stenmark att de senaste siffrorna pekar uppåt.
ANNONS