”Jag trodde inte att det kunde bli värre”

Förlossningsskadade Sofia Dyberg Bartholdssons träning i hemmet dras in. – Det raserar hela min vardag, säger hon.

ANNONS
|

Vid flera tillfällen har HN berättat om Sofia Dyberg Bartholdssons kamp. Häromveckan fick hon beskedet som ytterligare försvårar möjligheten för henne att rehabiliteras efter skadan som vården orsakat henne – hon blir av med träningen på hemmaplan.

– Jag trodde inte att min situation kunde bli värre, men det kan den tydligen hela tiden, säger Sofia Dyberg Bartholdsson.

Vi backar bandet. För snart åtta månader sedan åkte Sofia Dyberg Bartholdsson, som har nerv- sjukdomen MS, in till förlossningen vid sjukhuset i Varberg. I samband med att hon skulle få ryggbedövning träffade läkaren en nervrot, och sedan dess sitter Sofia Dyberg Bartholdsson i rullstol.

ANNONS

Sofia Dyberg Bartholdsson får hjälp med toalettbesök, dusch och på- och avklädning av hemtjänstpersonal i form av punktinsatser. Fram tills för någon vecka sedan har hon också haft hemtjänstpersonal som hjälpt henne att träna på hemmaplan. Men nu har dessa två timmars träning per dag dragits in.

– Det raserar hela min vardag, säger Sofia Dyberg Bartholdsson.

Träningen är en del i hennes rehabilitering. Sofia Dyberg Bartholdsson har ansökt om att få ledsagning till och från simhallen för att kunna träna där, men det har hon fått avslag på. Socialnämnden anser att hon kan ta sig till och från badhuset med hjälp av taxichauffören. Hjälp med ombyte kan hon få genom att välja att få redan beviljade insatser utförda på träningsstället.

Sofia Dyberg Bartholdsson överklagade beslutet till förvaltningsrätten, som i sin dom slår fast socialnämndens beslut.

– Det är praktiskt omöjligt för mig att ta mig till och från simhallen med en bebis.

– Jag är rädd att tiden för min chans att rehabilitera mig snart är ute, säger Sofia Dyberg Bartholdsson.

Hon känner sig förtvivlad. Det nya beslutet innebär också att Sofia Dyberg Bartholdsson behöver ta sig till vårdcentralen för att få sitt ben omlagt. Utöver nervrots-skadan fick hon rosfeber i samband med förlossningen. Den har börjat blossa upp igen. Fram tills nu har hemtjänstpersonal skött om benet, men det får hon inte hjälp med längre.

ANNONS

– De tycker att jag kan ta mig till och från instanser med hjälp av färdtjänst, men jag har en bebis och honom tar beslutsfattarna ingen hänsyn till, säger Sofia Dyberg Bartholdsson.

Henrik Vidarsson är enhetschef på hälso- och sjukvårdsenheten på socialförvaltningen. Han vill inte kommentera enskilda ärenden.

– Grunden i hemsjukvårdsavtalet är att om en person kan ta sig till vårdcentralen är det där man kan få sina insatser. Kommunen har ansvar för de personer som är bedömda att vara inskrivna i hemsjukvården, säger Henrik Vidarsson.

ANNONS