Thage G. Peterson utanför Gästis där han bodde under sitt besök i Varberg nyligen.
Thage G. Peterson utanför Gästis där han bodde under sitt besök i Varberg nyligen. Bild: Conny Bengtsson

"Jag har valt att inte vara en ryggdunkare"

Thage G. Peterson, 85, öser beröm över Varberg.

ANNONS

– Jag kan ärligt säga att jag älskar Varberg. Här har jag varit så många gånger. Som industriminister besökte jag bland annat sågen i Väröbacka, Ringhals och Monark. Varberg behöver aldrig riskera det som Borlänge råkade ut för, att bli den fulaste staden i Sverige. Här är så osannolikt vackert, säger han och berättar vidare om de långa promenader längs med havet och dans på Getterön som han upplevt här.

Thage G. Petersson växte upp i en religiös och fattig lantbrukarfamilj i Berg, Småland.

Redan i skolan började han ifrågasätta orättvisor. Några skolkamrater hade mjölk och smörgåsar med sig till skolan. Andra fick hungrigt titta på.

ANNONS

– De fick dricka av min mjölk och jag gav dem mina smörgåsar. Sedan gick jag till min lärarinna och ifrågasatte varför en del hade överflöd och andra ingenting.

Tolv år gammal gick han med i Socialdemokraternas ungdomsförbund. Det har han aldrig ångrat.

– Jag kan inte tänka mig något annat parti än Socialdemokraterna. Men jag har valt att inte vara en ryggdunkare. Sedan är jag sur för en dålig valledning som jag tyckte att partiet hade inför senaste valet. Då säger jag ifrån.

Är det fler som borde göra det inom socialdemokratin?

– Ja, de är fega. Vill du att jag ska vara frispråkig? Socialdemokratin gjorde ett långt bättre val än vad vi hade räknat med två månader före valet beroende på att vi lyckades med vår dörrknackning. Samtidigt blev valresultatet det sämsta i vår historia. Det går inte att förneka.

Thage menar att parti- och valledning har missat att ta tillvara på den rutin som finns kvar i partiet.

– Jag satt som riksvalledare i fyra val. Vi var några stycken Olof Palme, Ingvar Carlsson, Sten Andersson och jag som följde valtemat ”Erfarenhet och förnyelse”. Det kom 1968 och fungerade väldigt bra. Förnyelse har Socialdemokraterna verkligen haft med många nya statsråd och ansikten, men erfarenheten har man inte använt.

ANNONS

Thage anser att vallöftena kom för tätt. Och för sent.

– Det ena tog död på det andra. Löftet om en femte familjevecka var ute i två-tre dagar innan nästa pumpades ut. Många lokala representanter ute i landet sa ifrån. De orkade inte med att stå upp för löftena. I brist på erfarenhet så trodde man att så fort att man gjort ett utspel så skulle det accepteras av svenska folket. Det tar mycket längre tid.

Thage pratar mycket om rättvisa och fred. De frågorna går hand i hand, anser han. I Varberg pratade han på FN-dagen om hur ett svenskt Nato-medlemskap skulle hota freden.

– Med fred kan vi bygga ett rättvist samhälle och ett välfärdssamhälle. Med krig och bomber kommer man längre bort. Man föder hat och revanschlust.

Thage återvänder till sin tro.

– Jag vill kalla det för en gammaldags tro som jag tror de flesta har. Jag tror det är bra för stabiliteten i det svenska samhället att ha värderingar som grundas på tron. Världen kommer att bli galen att leva i om vi inte har rättesnören. Vi måste kunna skilja på vad som är rätt och fel, ont och gott.

Det är nu över 20 år sedan som Thage lämnade politiken (1997 avsade han sig uppdraget som försvarsminister). Sedan dess har han bland annat skrivit böcker och föreläst runt om i landet.

ANNONS

Hur har politiken förändrats?

– Det är mycket svårare i dag vilket delvis beror på hårdare granskning. Mestadels har det positiva effekter men samtidigt har det inneburit att politiker känner sig jagade. Sverige har också blivit mer internationellt. Jag hade inget Bryssel och EU att bry mig om.

Vilket av dina uppdrag var tuffast?

– Det roligaste var att vara statssekreterare åt Olof Palme. Jag hade ett hundraprocentigt förtroende och behövde aldrig vara orolig för att han skulle upphäva något beslut. Sedan var han en underbar människa. Vi kom från olika miljöer, han från en rik familj och jag från fattiga förhållanden. Men vi pratade, jämförde och utvecklade. Min arbetsammaste period var som industriminister. Jag sov ofta i statsrådsbilen.

Han minns också den tuffa utmaningen 1990, då han i rollen som talman skulle få ihop en regering. Det gick på tre dagar. Trots att den nuvarande talmannen, Andreas Norlén, har haft det svårare att hitta lösningar så tycker Thage att han gör ett bra jobb.

– Han har klarat sig mycket bra. Han är duktig och har rätt tonläge. Vid regeringskrisen 1990 då hade jag sex partier att förhålla mig till, han har åtta. Dessutom har han en statsvetarkår som lägger sig i.

ANNONS

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Född: 24 september 1933 i Berg utanför Växjö.

Familj: Hustrun Marion, sonen Fredrik med familj.

Bor: Hus i Nacka.

Karriär i korthet: Utbildad socionom, engagerade sig tidigt i Socialdemokraterna. Har bland annat tjänstgjort som samordningsminister, industriminister, justitieminister, försvarsminister och riksdagens talman.

Intressen: Läser mycket böcker, ser gärna på fotboll (Jönköping Södra).

ANNONS