Iskall räddning i Åkulla

Isarna på våra sjöar och vattendrag kan vara förrädiska och livsfarliga. I söndags övades islivräddning på Yasjön i Åkulla.

ANNONS
|

Varbergs Livräddningssällskap har anordnat islivräddning i åtta år, med undantag av något år.

– I fjol blev det aldrig någon is, så då blev det inget. Tidigare har vi varit på lite olika platser, säger Per Tjernström som är ordförande och utbildad havslivräddare.

Väderappen visar tre minusgrader. En isande nordostlig vind gör att det biter rejält i kinderna.

I en vak ett tiotal meter ut från land provar flera av livräddningssällskapets medlemmar på att hoppa i för att öva på livräddning på is.

– Andas! Lugnt och försiktigt, säger Per Tjernström till sonen Olle som precis hoppat i och raklång börjat häva sig upp med hjälp av isdubbarna.

ANNONS

För tillfället ligger isen relativt tjock på Yasjön i Åkulla. Men slår det om till plusgrader kan läget ändras fort. Isen ”lever” och kan ändra sig från timma till timma, från meter till meter.

Att falla igenom isen är förenat med livsfara. I februari har fem personer avlidit i isrelaterade drunkningsolyckor, enligt Svenska livräddningssällskapet.

Utrustning, kunskap och sällskap räddar liv.

Hur reagerar man om man oförberedd?

– Det blir en chock, man drar åt sig andan. Om man hamnar i vattnet är andningen det viktigaste att ha med sig och att börja med en utandning för att få igång andningsreflexen. Då blir det lättare att fokusera och kontrollera andningen, säger livräddaren och vinterbadaren Henrik Björling.

Kan du beskriva känslan att komma ner i isvatten?

– Det sticker väldigt i huden. Men det kändes mycket mer förr. Nu när jag har gjort det flera gånger är det som att kroppen vet vad som väntar.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS