FRAMÅT. Samtliga deltagare i söndagens löptekniksträning.
FRAMÅT. Samtliga deltagare i söndagens löptekniksträning.

Integrationsprojekt i Varberg - asylsökande löptränar med kommunalråd

Martin Bekken startade projektet Matchbollen förra året och tanken är att hjälpa asylsökande att komma in i samhället genom olika idrotter. Under söndagen stod löpteknik på schemat och då fick de sällskap av två oväntade gäster.

ANNONS
|

HN skrev förra året om hur Martin Bekken från Varberg anordnade en fotbollsdag där han bjöd in asylsökande för att spela fotboll. Nu har projektet som han kallar för "Matchbollen" pågått i ett år. För varje ny sport som testas är det en ny lokal profil som håller i övningarna. Under söndagen var det dags för löpträning ochJonas Arnqvist, som driver företaget Klassik Sport, höll i trådarna. Dessutom fick de asylsökande sällskap av kommunalrådet Jana Nilsson (S) ochHarald Lagerstedt (C) något som Martin Bekken uppskattar mycket.

– De hade precis börjat träna själva och var väldigt positiva.Det är härligt att se att alla är lika värda och det är viktigt att få med politiker så att de kan se vilken verklighet de asylsökande lever i.

ANNONS

Under dagens övningar var de sju olika nationaliteter som deltog och alla var väldigt positiva efteråt. Vad nästa sport som de asylsökande får prova på är inte bestämt ännu. Klart är att en känd idrottare fått frågan och att det lutar mot ett ja.

– Det bästa hade varit om fler kom in i samhället genom kontakter som de knyter när de till exempel är med och idrottar. Det hade varit fantastiskt roligt. Idag var det väldigt stort att två politiker ville vara med, säger Martin Bekken.

ANNONS