Foto: R. Kvint/ Arkiv
Foto: R. Kvint/ Arkiv

Ingen multisportpark vid Ankaret

Strandskyddet stoppar multisportparken vid Ankaret. – Vi har fått förhandsinfo om att länsstyrelsen kommer att säga nej, säger Tobias Carlsson (L), ordförande i hamn- och gatunämnden.

ANNONS
|

Den efterlängtade multisportparken vid Ankaret i Varberg faller på strandskyddet.

– Jag har fått muntlig förhandsinformation från tjänstemän om att vi inte kan lägga parken där, säger Tobias Carlsson.

Efter beslut om att lägga parken vid Ankaret har kommunen lämnat in en ansökan om dispens från strandskyddet till länsstyrelsen. Men nu har alltså besked kommit om att det är lönlöst att gå vidare i ansökningsprocessen om dispens då området är så känsligt.

Men det har pratats om strandskydd i flera år?

– Vi visste att vi inte kunde räkna med dispens, men vi tyckte att det var värt att prova få strandskyddsdispens, säger Tobias Carlsson.

ANNONS

Hur tror du att folk kommer att reagera på beskedet?

– Det är naturligtvis många som blir ledsna. Samtidigt tycker jag att det är bra att vi har provat med att få dispens för deras del. Vi har gjort det vi kan. Men jag tycker att det är tråkigt att det dragit ut på tiden.

Tobias Carlsson betonar att han inte har fått något beslut i handen och att hur det är skrivet kan avgöra om det är lönar sig att överklaga.

– Vi får titta på om det är värt att överklaga. Vi får också fråga oss hur länge vi ska fortsätta. Finns det en rimlig chans att få rätt, säger Tobias Carlsson undrande.

– Jag tycker att det gått väl långt i ärendet. Att vi skulle få ett nej var kanske inte helt oväntat.

Tobias Carlsson menar att arbetet rullar på framåt och att de nu ser på alternativa placeringar.

– Nu pratas det om att dela upp verksamheten på olika platser. Det har pratas om Håsten och Breared. Men det är en brainstorming just nu, allt är på idéstadiet. Vi har även en stadsdelslekpark på gång på Håsten, eventuellt kunde man tänka sig en utvidgning av den. Det finns också någon plats lite mer centralt som vi pratar om.

ANNONS

Även Henrik Petzäll, förvaltningschef på hamn- och gatuförvaltningen beklagar att processen blivit så långdragen.

När kommer de olika aktiviteterna kommer att finnas på plats i Varberg?

– Det är lite lurigt att säga någon tid med tanke på historiken. Jag vågar inte säga något datum, säger Henrik Petzäll.

När får allmänheten ta del av de nya planerna?

– Eventuellt har vi något som vi kan kommunicera ut redan i sommar.

Ett nytt möte för att diskutera multisportparken kommer enligt Henrik Petzäll att hållas i veckan.

Multisportpark i Varberg

Parken ska erbjuda utrymme för både skejt och annan streetkultur och förstärka surfkulturen som är etablerad i Varberg.

Tre förslag fanns 2013 för placering av parken: vid Campus, på Håsten eller vid Ankaret. Beslut om alternativet vid Ankaret fattades av kommunstyrelsen samma år. I budgeten för kommande år vigdes 6,3 miljoner år till multisportparken. Beslutet överklagades på grund av den känsliga miljön och det ansågs att beslutet borde ha fattats av fullmäktige. Förvaltningsrätten avgjorde med beskedet att kommunen hanterat ärendet rätt. Samma år flaggade tjänstemän för att strandskyddet kunde stoppa planerna vid just Ankaret. Alternativa placeringar som diskuterats efter det är Håsten, Stenbrottet eller längs Strandpromenaden.

ANNONS