I dag bär Noel udda strumpor

Han ålar sig fram över golvet, går utmed möbler och kan teckna ett 30-tal ord. Noel har lärt sig massor det senaste året. I dag bär han och familjen udda strumpor.

ANNONS
|

När HN träffade Noel för ett år sen satt han mest i mammas knä och gosade. I dag far han runt som ett jehu i sin gåstol. Då och då stannar han till framför tv:n där favoritfilmen Frost rullar.

–Han lär sig, det går bara lite långsammare än för andra barn, säger hans mamma, Therése Hägg, som just nu skolar in Noel i förskolan.

–Han verkar gilla det, men bryr sig inte så mycket om de andra barnen än, fortsätter hon.

Storasyskonen William och Felicia kommer hem från skolan. Noel bubblar och skrattar, syskonen pussar och gosar med lillebror.

–Noel är hela familjens lilla maskot, ler Therése.

ANNONS

TV: HN träffade Noel även i fjol – se inslaget här!

Glasögon har familjens minsting också skaffat sig. På den rutinmässiga undersökningen visade det sig att han är översynt.

–När han fick på sig glasögonen blev han alldeles förundrad. Nu är det dem han först sträcker sig efter på morgonen. Han måste ha sett jättedåligt, konstaterar Therése.

Än så länge pratar Noel endast med enstaka ord. Han säger äta, hoppa, bra och kanske pappa. Däremot har han lärt sig ett 30-tal olika tecken som han kommunicerar med.

–Ordet kaka är han väldigt tydig med. Svarar vi inte tillräckligt fort får vi tecknet rakt upp i ansiktet, skrattar Therése och tar upp Noel i famnen. Hon pussar på sonen som svarar med ett njutningsfullt ”Aahmmm...” samtidigt som han lägger handflatan mot bröstet. Det betyder gott.

Noel är hittills inga större bekymmer för familjen. Han är lugn och snäll, nästan alltid glad, skriker aldrig, sover gott om nätterna och hänger med överallt.

–Han är väldigt lätt att ha och göra med, säger hans mamma.

Internationella Downs Syndromdagen uppmärksammar familjen med att bära udda sockar. En trend som spritt sig över världen och som nu även tagit sig in i svenska skolor.

ANNONS

–För att visa att alla är olika, men ändå lika mycket värda, säger Therése.

Hur tänker ni kring Noels framtid?

–Vi tror på en ljus framtid för honom. Oron var större i början, då när han var nyfödd. Nu lever vi i nuet, säger Therése.

Ålder: Två år och nio månader.

Bor: Träslövsläge

Familj: Mamma Therése, pappa Anders och syskonen Felicia, 16, Josefine, 14, William, 11 och Alvina, 4 år.

Gillar: Musik och bollar.

I dag, 21 mars, är det Internationella Downs Syndromdagen. Den firas just i dag eftersom personer med Downs syndrom har tre av kromosom nummer 21.

Många bär udda sockar den här dagen. Det gör man för att visa att olika är bra. På Instagram och Facebook och andra sociala medier finns hashtaggen #rockadinasockar. Den internationella hashtaggen för dagen är #wdsd2014. Där kan du lägga upp bilder.

Källa: fub.se

ANNONS