Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Foto: Maria Hjulström. Parkarbetaren Eleonora Giurassi förklara att hundarnas kiss fräter på blommorna och att de ofta hittar fulla hundbajspåsar som kastas in i buskage. – Hur tänker man då, undrar hon.
Foto: Maria Hjulström. Parkarbetaren Eleonora Giurassi förklara att hundarnas kiss fräter på blommorna och att de ofta hittar fulla hundbajspåsar som kastas in i buskage. – Hur tänker man då, undrar hon.

Hundbajs förorenar parkerna

Varbergarna har blivit allt slarvigare med att hålla efter sina vovvar.

– Det händer att vi kör med trimmern i högt gräs och då får man hundbajs överallt om det ligger kvar, säger parkarbetaren Eleonora Giurassi.

Nya stadsträdgårdsmästaren har endast varit på sin post i några få månader men en sak har Cecilia Fredriksen hunnit ta till sig från stadens parkarbetare: varbergarna har blivit allt slarvigare med att plocka upp bajset efter sina hundar.

– Vad är det som gör att man tänker att ”Min hunds bajs är så speciellt att det får ligga kvar”, spekulerar Cecilia Fredriksen lite skämtsamt.

Enligt henne har parkarbetarna märkt att allt mer hundbajs lämnas kvar i parkerna de senaste åren. Cecilia Fredriksen är mån om deras arbetsmiljö och menar att det som sker inte är okej.

– Hur kul är det när det ska rensa en rabatt och trampar i hundbajs och så får de gå runt hela dagen och lukta hundskit, säger hon.

Cecilia Fredriksen lyfter fram Engelska parken som ett särskilt utsatt område med många hundar på promenad. Parkarbetaren Eleonora Giurassi förklarar att det är många arbetsuppgifter då de måste ha händerna i jorden.

– Man måste hålla det ogräsfritt och så måste man hålla isär plantorna. Man måste in mellan plantorna och peta, förklarar hon och visar en plantering som blev helt hålig efter att ha varit nyplanterad.

– En dag var det vara stora hål där så vi fick göra om det. Jag valde en lite taggig växt och den har fått vara ifred. En del släpper hundarna helt fritt här i Engelska parken. När hundarna har gjort sitt i planteringen rafsar de runt och förstör, säger Eleonora Giurassi.

Hon berättar att de ibland hittar bajset rätt på gräsmattan.

– Det har hänt att vi har kört med gräsklipparen över hundbajs. Då skvätter det överallt. Det är riktigt äckligt om du får det i maskinen, säger Eleonora Giurassi.

Hur ska man få folk att förstå att de ska plocka upp efter hundarna?
– Bjuda in dem att jobba med oss en dag så får de se, avslutar Eleonora Giurassi.

MEST LÄST