KAN BLI HOTELL. I anslutning till Sparbankshallen och Nöjeshallen finns det planer på att bygga ett hotell på sex våningar. Förslaget omfattar 100 gästrum, en matsal, ett gym samt fyra flexibla lokaler för möten och evenemang.
KAN BLI HOTELL. I anslutning till Sparbankshallen och Nöjeshallen finns det planer på att bygga ett hotell på sex våningar. Förslaget omfattar 100 gästrum, en matsal, ett gym samt fyra flexibla lokaler för möten och evenemang.

Hotell planeras vid Sparbankshallen

Varbergs Fastighets AB vill bygga ett nytt hotell i anslutning till Sparbankshallen. Hotellet ska byggas i sex våningar och rymma 100 rum. Ett prospekt är redan ute på anbud.

ANNONS
|

Det finns en idé från Varbergs Fastighets AB och Varberg Event om att det vore bra med ett hotell vid Sparbankshallen. Nu utreds möjligheten.

– Varberg Event har svårigheter att hitta hotellrum till sina evenemang och tappar en del bokningar på det. Ett hotell i nära anslutning skulle stärka deras verksamhet, säger Martin Rylander, vd på det kommunala fastighetsbolaget.

Samtidigt råder det brist på hotellrum i Varberg. Siffror från Statistiska centralbyrån visar att 2016 kommer att bli ett mycket bra år för Varbergs kommuns elva hotell.

Antalet sålda rum till och med september månad 2016, steg från 111 000 till 121 000 jämfört med samma period i fjol, en ökning med nio procent. Beläggningsgraden ökade med nästan fem procent (se faktarutan).

ANNONS

– Det är goda nyckeltal i Varberg och det finns utrymme för fler hotell, säger Hans-Åke Petersson, vd på Annordia, som har utsetts till exklusiv rådgivare för att rekrytera en hotelloperatör till nya Parkhotellet.

En anbudsförfrågan för hotelldrift i Varberg ligger redan ute på marknaden.

Tillsammans med Arkkas Arkitekter har Annordia tagit fram ett konceptförslag som omfattar 100 gästrum, en matsal, ett gym samt fyra flexibla lokaler för möten och evenemang.

I prospektet redogörs det för Varbergs sevärdheter och attraktioner, det berättas om näringslivet och om befintliga hotell.

Inte minst görs det reklam för Sparbankshallen, som byggs ihop med Parkhotellet.

Hallen beskrivs som en multianläggning som står värd för mässor, konferenser, kongresser och diverse nöjesevenemang. Även idrottshallen med 1600 fasta läktarplatser nämns.

Hans-Åke Petersson berättar att ett hotell är ett sätt att utveckla Sparbankshallen så att det blir lättare att locka till sig evenemang.

– Det kan man se exempel på i större städer. I Malmö finns det flera hotell i anslutning till Malmömässan och i Göteborg ligger hotellet Gothia Towers i anslutning till Svenska mässan.

Enligt Hans-Åke Petersson finns det även en annan aspekt som gör att det vore bra med ett nytt hotell.

ANNONS

– Det finns fina hotell i Varberg med hög standard. Parkhotellet är tänkt att bli ett prisvärt ekonomihotell med en enklare standard, som ett komplement.

– Det kan göra att Varberg får in fler målgrupper.

Vad tror du om möjligheten att hitta en operatör till Parkhotellet?

– Det är för tidigt att kommentera, säger Hans-Åke Petersson.

FAKTA: Hotellmarknaden i Varberg i siffror

  • Hotellmarknaden i Varbergs kommun består av 11 hotell med sammanlagt 620 rum.
  • Största hotellen är Varbergs Stadshotell med 178 rum och Varbergs kusthotell med 158 hotellrum.
  • Sedan 2005 har antal sålda rum ökat med knappt 60 procent.
  • Beläggningsgraden 2016, till och med september månad, var 69,5 procent.
  • Motsvarande period 2015 var beläggningsgraden 64,4 procent på alla kommunens hotell sammantaget.
ANNONS