Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/20
ANNONS ▼

Hon sjöng in flyktingarnas dag

För andra året i rad anordnade Ung i Varberg firandet av World Refugee Day. Och det var Amoura Altassa, som själv flytt från Syrien, som sjöng in firandet.

"En gång till! En gång till!" skanderar publiken. Varbergsbon Amoura Altassa har precis sjungit klart sin öppningslåt på scenen utanför Rosenfredsskolan. Men de som samlats här vill ha mer, och det blir det. Efter ytterligare två låtar går hon av scenen till publikens applåder. 

– Det är jättekul att stå på scen, men jag är ganska van vid det nu, säger hon och skrattar.

För ungefär två år sedan kom Amoura Altassa till Sverige från Syrien. Sedan dess har hon skaffat både lägenhet och jobb i Ullared. Sjungit har hon gjort i stort sett hela sitt liv, och i dag är hon en av höjdpunkterna på firandet av World Refugee Day.

Det är Marcel Mulombo och kollegan Erika Sjöwall som är projektledare för FN-dagen, som officiellt firas den 20:e juni i hela världen. Men i Varberg kom firandet i förskott.

– Det här är alla flyktingars nationaldag, säger Marcel Mulombo. Jag brukar säga "We honor them". Vi hedrar deras mod.

Enligt UNHCR var 65,3 miljoner människor på flykt i slutet av förrförra året. Det är fler människor än någonsin som antingen är på flykt i sitt eget land, har flytt till andra länder, eller som söker asyl.

– Miljontals människor bor på asylboende, och de vet inte att det finns en dag för dem. De har inte valt att leva som de gör. Årets tema är ”With Refugees", och det är precis de vi vill säga till alla som lyssnar. Vi är med er.

MEST LÄST