Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Margareta Svensson Riggs under ett uppträdande på Parasollen nyligen.
Margareta Svensson Riggs under ett uppträdande på Parasollen nyligen.

Hollywoodfrun om planerna i Varberg

Från gatumusikant i Varberg till kändistäta pianobarer i Hollywood. Sångerskan och pianisten Margareta Svensson tar det inte bara piano på hemmaplan. Hon ska både coacha sångare och ge egen konsert.

– För några dagar sen stod vi i köket och lagade soppa samtidigt som vi röstcoachade Stevie Wonder över Facetime, berättar Margareta Svensson Riggs. Storstjärnan ringde från andra sidan Atlanten till Margareta Svensson Riggs föräldrarhem i Tångaberg för att få ta del av hennes och maken Seth Riggs sångexpertis.
Workshop och uppträdande
Det är inte enbart celebra namn som vänder sig till Hollywoodparet. Tidigare i år besökte de Jakarta och Bali för att undervisa framtidens artister i en vocal workshop med Seths sångteknik speechlevel singing. Och nu i veckan stundar ett jubileum. Det är femte sommaren i rad som Margareta och Seth coachar sångare från hela världen i Varberg. På torsdag får allmänheten chansen att höra årets deltagare under en show på Västerport.
– Vi lär ut speechlevel singing och att uttrycka sig med sång, och vi uppträder så att deltagarna får möjlighet att direkt applicera allt de lärt sig inför publik. Det är learning by doing, säger Margareta som lovar en varierad show med låtar från Michael Jackson till Aretha Franklin.
För blyg för Varberg
”Hej, spelar Margareta Svensson ikväll?” Det var en fråga som Paul McCartney ställde frekvent när han ringde till anrika Beverly Hills Hotel. Men vägen till att dela flygel med den före detta Beatles-medlemmen började med gatumusicerande i Varberg. Som 13-åring sjöng Margareta ihop pengar till klasskassan.
– Vi skulle åka på skolresa och min mamma tyckte att vi kunde stå på torget och sjunga för att samla in pengar. Efter resan ville jag fortsätta, men jag var för blyg för att stå på torget i Varberg, så jag tog bussen till Göteborg.
Musiken blev sommarjobb
Med tältstol och gitarr begav hon sig till Nordstan för att prova artistlyckan. En repertoar om fem låtar klingade i köpcentret den sommaren, och vissa fick nog av att höra Sånt är livet.
– Det blev mitt sommarjobb och det gick väldigt bra. Men till slut kom det ut en expedit från Lindex och sa ’nu har vi hört de där låtarna så många gånger, nu får du faktiskt ta och flytta’, återger Margareta som skrattar när hon tänker tillbaka på sommarjobbet.
Men blygheten att spela i hemstaden har definitivt avtagit med åren. Den 25 augusti gästar hon Västerport för en egen konsert.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Ålder: 49 år
Bor: Tångaberg, Los Angeles och Stockholm.
Gör: Sångpedagog, artist, pianist, låtskrivare, sångerska och skådespelare. Deltog i Svenska Hollywoodfruar 2012.
Familj: Dottern Samantha, 5 år, och maken Seth Riggs (sångcoach åt bland annat Madonna, Barbra Streisand och Michael Jackson)

MEST LÄST