Hellsborn står fast vid uttalanden

UPPDATERAD. Förra sommaren tog Sverigedemokraterna avstånd från varbergspolitikern Erik Hellsborns uttalanden om massakern på Utöya. I en mejlkonversation med sajten interasistmen.se går han dock emot partiet igen. – Man kan inte alltid vara eniga om allt, säger han.

ANNONS
|

När kommunpolitikern Hellsborn några dagar efter terrordåden på Utöya på sin blogg skyllde massakern på massinvandringen och islamiseringen väckte han stor uppmärksamhet.

”Om det inte funnits någon islamisering eller massinvandring hade det inte funnits något som triggade Behring Breivik att göra som han gjorde”, skrev Hellsborn bland annat.

Sverigedemokraterna tog sedan avstånd från hans uttalanden och blogginlägget togs bort. Erik Hellsborn blev också förtalsanmäld.

På sajten interasistmen.se, som säger sig granska Sverigedemokraterna, publiceras i dag en mejlkonversation med Erik Hellsborn som verkar stå fast vid sina uttalanden och åsikter.

På frågan om han går emot partiets avståndstagande svarar han:

”Korrekt uppfattat. Man kan inte vara eniga om allt. Mig veterligen finns det även sossar som ogillar EU, samt interna höger- och vänsterfalanger inom partiet.”

ANNONS

Hellsborn verkar också stå fast vid de åsikter han uttryckte förra sommaren.

”Kortfattat var min poäng: Ingen massinvandring, ingen massaker på Utöya. Betyder det att jag fråntar Breivik hans ansvar? Nej, Breivik är, precis som alla illgärningsmän, ansvariga för vad de gör. Men ska vi tala om bakomliggande orsaker var det trots allt det mångkulturella samhällsbygget som triggade honom, det har han ju själv sagt.”

”Om det inte funnits svarta hade det heller inte funnit rasism mot svarta? Ja visst stämmer det. Någon annan gjorde liknelsen att det inte skulle begås våldtäkter om det inte fanns kvinnor. Det är förstås också sant. Dock så kan vi inte välja om det ska finnas kvinnor eller svarta”.

"Däremot kan vi välja om vi vill göra vårt samhälle mångkulturellt eller inte. Hade inte vänstern efter WW2 (andra världskriget, HN:s anmärkning) börjat sitt arbete för att göra de västerländska staterna mångkulturella hade motivet för Breiviks illgärningar inte existerat” skriver Erik Hellsborn till interasistmen.se.

När HN ringer upp Erik Hellsborn för att få ytterligare kommentarer säger han att inte gett någon intervju till någon som sagt sig representera sajten interasistmen.se, däremot har han haft en konversation med en person på facebook, som inte uppgett att konversationen var avsedd för publicering.

ANNONS

På frågan om han fortfarande tycker att det är invandringen som är orsaken till massakern på Utöja svarar han:

– Jag står fast vid den analys som jag gjorde förra året.

ANNONS