Bengt Larö har samlat en imponerande samling av lokal och internationell tennishistoria genom åren. Intresset har han fått av pappa Börje som varit verksam inom tennisen och tidningsbranschen. Nästa år löser han sitt 55:e medlemskort i Varbergs Tennisklubb.
Bengt Larö har samlat en imponerande samling av lokal och internationell tennishistoria genom åren. Intresset har han fått av pappa Börje som varit verksam inom tennisen och tidningsbranschen. Nästa år löser han sitt 55:e medlemskort i Varbergs Tennisklubb.

Hans samling imponerar

Bengt Larö är en av kulturbärarna av svensk tennishistoria. Så värst framstående i tennis var han kanske inte. – Jag brydde mig inte om ranking. Det viktigaste var att jag vann mot Lasse Diding.

ANNONS
|

I en lägenhet på Sörse finns en imponerande samling från tennisens historia i Varberg. Bengt Larö har en beundransvärd samling med klipp, foton och andra tidsdokument från tennisens historia.

Bengt förvaltar en samling som delvis kommer från pappa Börje, 94, välkänd tidningsman med 75 år i branschen. Många minns pappa Börje Larö som grundaren av utmanaren Varbergsextra (grundad 1969).

Blev medlem 1964

Bengt själv blev medlem i Varbergs Tennisklubb 1964. Det kostade fem kronor på den tiden. Bengt Anthin och Lasse Diding har varit medlemmar i VTK lika länge.

Här finns ett oräkneligt antal pärmar med noggrant dokumenterade bilder och minnesblad. Hela klädkammaren är fylld av tennistidningar, kul papper och annat som kan fängsla en tennisentusiast. Och här i rummet när vi träffas finns Micke Henriksson, spelare och tennistränare i Varbergs TK. Micke är tystare än han brukar. Han har nämligen grävt ned sig i något gulnat klipp.

ANNONS

– Det här är helt fantastiskt, säger Micke.

Borg i Varberg tidigt

Björn Borg är en spelare som fascinerat Bengt Larö. I samlingen finns mängder av dokument från tiden när Borgsagan startade. Här finns minnen från Tenson Cup som Björn Borg vann i Varberg 1972.

Larö har sparat mängder av minnen från de stora lagen som hälsade på i kurortskiosken vid Kåsa. Vi hittar bilder på många stora fotbollsspelare från Holland, Lazio och alpina landslaget.

– Det var en jättehärlig tid där nere under somrarna, säger Bengt.

Det stora arbetet med att färdigställa samlingarna har tagit tid.

– Nu underhåller jag det bara. Jag fyller på lite ibland med Djokovic och Federer (två av dagens världsstjärnor i tennis) så att det blir något nytt upptill.

Bengt Larö har träffat på Borg vid flera tillfällen och haft en viss korrespondens. Det som kanske svider mest är att kompisen Lasse Diding fick möta Björn Borg i en match, som Diding förlorade förstås.

Träningskompisarna sedan tidigt 1960-tal har inte bara käbblat med varandra mellan bollar och träningspass. Käftandet gick vidare i husorganet HN där de berättade vem som vunnit i de interna mötena. Bengt konstaterar kallt efter Didings förlust mot Borg:

ANNONS

– Lasses största merit är en förlust.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

BENGT LARÖ

Född: 1951.

Aktiv i tennis: 1962–.

Sysselsättning: Jobbade med pappa Börje i Varbergsextra de första åren, kontorsvaktmästare på kommunkansliet 1976-91. Arrenderade kurortskiosken 1992-2005.

I Varbergs Tennisklubb 2006-

ANNONS