Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/5
ANNONS ▼

Hästhagabergen – kan det vara Varbergs lägsta berg?

Hästhaga är en liten lagom bergstopp i kommunen. Det behövs inte mer än 40 meter över havet för att en riktig Varbergsbo ska känna av höjder.

Hästhagabergen är min bergskedja. Så har det i alla fall varit sedan jag var liten. Farfar var en av de sista stenhuggarna som jobbade i krossen under slutet av 1960-talet. Han var en av de sista männen som var verksam inom den viktiga stenhuggarverksamheten.
Som liten gick man promenader här med morfar. Några år äldre byggde Bandholtzgatans barn små rodelbanor från Hästhagas höjdplatå. Med lite putthjälp kunde vi köra pulka ända ner mot backen som tog slut vid gamla matbutiken Stjärnlivs. Det hände att det stod nåt träd i vägen.
Dimman låg ofta tät. Ofta syntes ingen horisont där molnen dök ner i havet.
På Hästhaga finns många små stigar att välja bland. Det är fortfarande en perfekt plats att gömma sig med en bok eller för att skapa sig egna fantasier.
Längre upp på berget finns den gamla krutkällaren. Förr fanns det en stängd järndörr där. Med åren slets den upp och det går numera att titta in i mörkret – för den som törs. Under åren som barn byggdes det upp myter om vad som fanns innanför den tunga porten och vad som pågick där inne.
Nu ser man att några ovälkomna besökare har vågat sig in och spejat ned inneväggarna.
Varför är jag inte förvånad?

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten. 

HÄSTHAGA
57° 05’31.79N, 12° 14’54.00E
Cirka 40 m ö h.
Cirka två kilometer söder om centrum.

MEST LÄST