Här fylls Varberg av körsång

Mycket ska stämma när över tusen röster gästar stan. Körfestivalen BLANKA är tillbaka och på fredagskvällen strålade de många körerna samman på torget.

ANNONS
|

Under fredagen och lördagen är det sång och musik i flera delar av Varberg. Bland annat Gallerian, Hamnmagasinet, kyrkan och teatern fick njuta av stämmorna under fredagen. Det är den stora körfestivalen BLANKA som pågår, och fredagskvällen avslutades med en strålande konsert på torget då alla 1200 deltagarna från olika körer sjöng tillsammans.

Dessutom uppträdde solisterna Loa Falkman och Karin Dahlberg solo samt trumpetvirtuosen Magnus Johansson.

För den som vill lyssna på körerna är konceptet ganska löst och ledigt.

– Man kan sitta och lyssna en stund och gå vidare när man vill, säger Annika Werdelin som är en av arrangörerna.

ANNONS

Konceptet liknar hon vid en stafett där ungefär tre körer sjunger vid varje tillfälle. De kör en halvtimme var, och när det är körbyte kan publiken välja stanna kvar, eller gå därifrån och så kommer det ny publik. Det finns även en värd på varje plats som tar emot besökarna och presenterar körerna.

Körfestivalen startade 2015 och årets festival är det andra i ordningen.

– Vi hade inte kunnat ha det varje år eftersom vi jobbar helt ideellt och det hade blivit för mycket att göra, säger Annika Werdelin.

I år är festivalen större än sin tidigare förlaga.

– Vi har fler körer och det är flera aktiviteter på stan som eventstudenterna på Campus ordnar med foodtrucks, kafé och tipspromenad. Många företag är engagerade i detta.

Slutfinalen äger rum på lördagen i Sparkbankshallen. Då sjunger alla körerna återigen tillsammans.

– Det är de enda av punkterna som kostar pengar, i övrigt är allt gratis, säger Annika Werdelin.

Hur är stämningen när 1200 körsångarna strålar samman?

– En kör är att ju man vill sjunga tillsammans och det här blir nya möten med körer och körledare. Det blandas med körerna, solisterna, dirigenter och orkestrar.

Lördagen bjuder på bland annat Himlekören bestående av boende på asylboendet Björkgården.

ANNONS
ANNONS