Lång avloppsledning på gång. Görgen Johansson, projektledare på entreprenören Styrud, och Michael Fransson, projektledare på Vivab är involverade i projektet. Högst upp till höger syns den styrda borrmaskinen.
Lång avloppsledning på gång. Görgen Johansson, projektledare på entreprenören Styrud, och Michael Fransson, projektledare på Vivab är involverade i projektet. Högst upp till höger syns den styrda borrmaskinen.

Här borras 18 km avlopp

Den kallas för styrd borrmaskin och kan borra uppemot en kilometer vågrätt under marken. Maskinen används till den nya avloppsledningen mellan Bua och Varberg

ANNONS
|

Det grävs och borras i marken på flera platser mellan Bua och Varberg. Det håller på att byggas en 18 kilometer lång ledning för överföring av avloppsvatten mellan Bua till Getteröverket. Markarbetet påbörjades i mitten av mars och kommer pågå fram till och med nästa sommar.

Syftet med den nya ledningen är inte bara att kunna ta hand om spillvattnet från Bua med omnejd utan framförallt en förutsättning för ny byggnation i området. Den nya översiktsplanen för norra kusten planerar för en rad nya detaljplaner längs med kuststräckan och den nya ledningen krävs därmed för att kunna avlasta hela kustområdet.

ANNONS

Reningsverket i Bua ska pensioneras efter 40 års tjänstgöring, och om ett par år ska reningsverket vid Getterön även ta hand om avloppsvattnet från hela norra kusten från Stråvalla till Väröbacka och söderut.

– Man kan säga att vi har dimensionerat detta för framtiden, inte bara för de befintliga behoven, säger Michael Fransson som är projektledare på Vivab.

Utav de 18 kilometerna kommer drygt elva kilometer att förläggas med schaktfritt ledningsbyggande, vilket innebär att man i stället för att gräva i marken borrar ett hål där ledningen sedan dras. Detta ger mindre påverkan på miljö, markytor och kringliggande verksamheter och ger lägre koldioxidutsläpp jämfört med om man skulle ha grävt ner ledningen. Metoden med styrd borrning har funnits i ganska många år, men maskiner av den här storleken och med den här kapaciteten är inte speciellt vanliga i Sverige.

– Så man kan faktiskt säga att detta är något banbrytande för Sverige, säger Görgen Johansson som är projektledare Styrud.

Vid sidan av vägen mot Södra Cell står numera en ny maskin. Den kallas för styrd borrmaskin, och det är med hjälp av den som man först borrar långa "tunnlar" ungefär tre meter under marken där man sedan drar ledningarna. Maskinen kan borra uppemot en kilometer långt, vilket innebär att man kan ha långa mellanrum mellan groparna där ledningarna ska dras ner i marken. Själva dragningen görs med samma maskin, genom att ledningarna hakas fast i den främre delen av borren som sedan dras tillbaka mot maskinen.

ANNONS

– Man kan jämföra det med att sy med en symaskin. På det här sättet behöver man inte gräva upp marken på hela sträckan, förklarar Görgen Johansson.

Där marken är väldigt stenig är man dock tvungen att schakta. Det finns även andra svårpasserade sträckor man måste ta hänsyn till i arbetet, såsom Natura 2000-områden och vattendrag.

Den nya avloppsledningen ska gå mellan Bua och Varberg och vara 18 kilometer lång. Arbetet sker successivt från norr mot söder.

Det är Vivab som står bakom projektet, tillsammans med entreprenören Styrud som varit med från starten av projektet.

Bygget har en budget på 177 miljoner kronor.

Närmare 50 personer jobbar på olika sätt med projektet.

Sommaren 2017 stängs Bua avloppsreningsverk och de nya ledningarna är tänkta att tas i drift.

ANNONS