Villapriserna rusar. Den här villan på Norra vägen hade ett utgångspris på åtta miljoner kronor. Nu är budgivningen upp i över tio miljoner tack vare det centrala läget.
Villapriserna rusar. Den här villan på Norra vägen hade ett utgångspris på åtta miljoner kronor. Nu är budgivningen upp i över tio miljoner tack vare det centrala läget.

Här ökar villapriserna mest

Varberg har den starkaste prisutvecklingen på villor i hela Halland. Sedan 2011 har villapriserna ökat med 60 procent. Nu pågår det en budgivning på en villa i centrum där priset är uppe på 10,3 miljoner, en ökning med 2,3 miljoner jämfört med utgångspriset.

ANNONS
|

Fastighetsbyrån har med hjälp av Mäklarstatistik jämfört kvadratmeterpriser på villor januari till juli 2011 jämfört med samma period 2016.

Statistiken visar att priser på villor i Halland har stigit med 33 procent. Alla kommuner i länet har en positiv prisutveckling. Snittökning för hela landet ligger på 32 procent.

Varberg sticker ut med en prisökning på 60 procent under den senaste femårsperioden.

Martin Birgersson, fastighetsmäklare och franchisetagare på Fastighetsbyrån, förklarar att det var en stor uppgång på villapriserna i centrum mellan åren 2011 till 2013.

– Grundläggande är att folk vill bo här. Allt handlar om utbud och efterfrågan.

ANNONS

– Senaste åren sker den största prisökningen utanför centrum, på orter som Tvååker och Rolfstorp. Varberg är en stad som växer och det märks bland annat på att turister väljer att flytta hit.

Martin Birgersson konstaterar att villaaffärer ibland går väldigt fort. Efter ett par dagar kan vissa objekt vara sålda.

Han upplever inte att villakunderna är rädda för någon bostadsbubbla. Däremot är marknaden mer osäker när det gäller fritidshus.

– Svenskarna prioriterar sitt boende och vill kunna bjuda hem folk på middagar. I södra Europa bor människor lite enklare och umgås mer på barer och restauranger. Många är beredda att lägga mycket pengar på sin bostad.

På Norra vägen i Varbergs centrum har Fastighetsbyrån ute en villa, byggd 1936, till försäljning.

Trots ett visst renoveringsbehov var utgångspriset åtta miljoner kronor. Nu ligger det högsta budet på 10,3 miljoner.

Enligt rådande detaljplan är fastigheten avsedd för villa. Men med tanke på hur priset har rusat under budgivningen, den är i skrivande stund inte avslutad, kan det vara så att det finns planer på att bygga ett nytt flerbostadshus på tomten.

– Är det ett spektakulärt läge så blir det snabbt väldigt mycket pengar. Villan på Norra vägen kommer att ligga mitt emot det nya resecentrumet, alldeles i anslutning till den nya stadsdelen Västerport som ska byggas, säger Martin Birgersson.

ANNONS
ANNONS