Guldrånet: Fem män åtalas

Fem män i 20-årsåldern åtalas för grovt rån efter tillslaget mot Victorins Guld i december. De kom över smycken för 850 000 kronor.

ANNONS
|

Två maskerade män gick in på Victorins Guld i centrala Varberg, beväpnade med pistoler eller pistolliknande föremål. Genom att hota butikspersonalen, kunder och en väktare kom de över smycken till ett värde av 850 000 kronor. De sprejade också kunder och personal med en ögonirriterande röd sprej under rånet. Sedan flydde de från platsen på cyklar, med stöldgodset i en medhavd väska.

Samtidigt väntade de tre andra kumpanerna i två bilar. De ska ha använt särskilt införskaffade kontantkortstelefoner för att kommunicera med varandra. Alla fem lämnade sedan Varberg i de två fordonen, tillsammans med rånbytet.

Nu åtalas de fem männen för att tillsammans ha utfört och planerat rånet som skedde den 21 december förra året.

ANNONS

– Det här har tagit sin lilla tid att få det här klart. Det känns tillfredsställande att man äntligen kan få det prövat, säger kammaråklagare Klas Lundgren.

Åklagaren anser att rånet är att anse som grovt eftersom gärningsmännen visat särskild hänsynslöshet, att värdet på stöldgodset är högt och på grund av att rånet varit noga planerat.

– Man har inte hittat något vapen som kan knytas till rånet och kan inte bedöma om det varit laddat eller riktigt men de som hotades har helt klart uppfattat det som ett riktigt vapen, säger Klas Lundgren.

Han fortsätter:

– Smycken är små saker som är värda sin vikt i guld, även på den svarta marknaden. De har planerat och hyrt bilar, ställt ut cyklar och skaffat telefoner som bara använts för att prata med varandra under den dagen. Det är hela organisationen, angreppssättet, och att de slagit butiksägaren i huvudet med pistolen som visar på en hänsysnlöshet.

Männen är samtliga i 20-årsåldern och hemmahörande i Landskrona.

– Flera av dem är dömda för liknande brott tidigare och under hela utredningen har de tigit. Det är sådan som man kan komma överens om innan, att inte medverka i utredningen över huvud taget, säger Klas Lundgren.

ANNONS

Vad för slags påföljd kan männen vänta sig om de blir dömda?

– Minimistraffet för grovt rån är fyra år. Även om inte tingsrätten anser att brottet är grovt ligger det nära där. Straffet för vanligt rån är fängelse i ett år, säger Klas Lundgren.

Guldsmedsbutiken Victorins Guld i centrala Varberg utsattes för ett grovt rån klockan halv elva på måndagsförmiddagen.

Vid halv två meddelade polisen att fem män hade gripits.

Enligt uppgifter till HN greps de i en bil i närheten av Halmstad. Åklagaren valde senare att anhålla dem som misstänkta för grovt rån mot Victorins Guld.

Männen är hemmahörande i Landskrona och är mellan 22 och 26 år gamla.

ANNONS