Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Guider ska hitta bostäder åt flyktingar

Varbergs kommun får en halv miljon kronor för att fixa bostäder till nyanlända. Satsningen riktar in sig på den privata fastighetsmarknaden.

Varbergs befolkning ökar, men bostadsmarknaden hänger inte med i samma takt. Nu får kommunen 547 000 kronor av staten till ett projekt som ska arbeta för att ordna fram fler bostäder åt flyktingar. 
Det ska man göra genom att inventera den privata bostadsmarknaden och öka kontakterna med privata hyresvärdar. Pengarna ska i första hand gå till lönekostnader till personal som ska jobba som så kallade bostadsguider. 
– De ska vara ett stöd och komplement till kommunens bostadsenhet, säger Mustafa Adanalic, integrationshandläggare på länsstyrelsen i Halland, som är dem som har beviljat pengarna. 

Projektet väntas dra igång i början av september och ska fortsätta till 2018. 
– Arbetet ska bland annat ske genom annonsering, samverkan med samhällsföreningar, bostadsrättsföreningar och mycket uppsökande verksamhet. Tanken är att bostadsguiderna ska ge information om hur behovet ser ut och hur det går till att hyra ut till nyanlända, säger Mustafa Adanalic.

Utöver Varberg har Halmstads kommun beviljats två liknande projekt.

MEST LÄST