Samsyn. Pia Lust, Christina Unell och Lars Ek är överens om att kvarteret Nålmakaren bör bevaras som det är.
Samsyn. Pia Lust, Christina Unell och Lars Ek är överens om att kvarteret Nålmakaren bör bevaras som det är.

Grannar vill bevara kvarteret Nålmakaren intakt

Boende i kvarteret Nålmakaren vill att kvarteret bevaras som det är. Men en föreslagen detaljplan förordar förtätning.

ANNONS
|

Varbergs revisionsbyrå växer och förra året flyttade verksamheten från sina gamla fastigheter på Östra Vallgatan och hörnet Östra Vallgatan/Borgmästaregatan till Monarkvägen. Kjell Johansson, som äger fastigheterna, vill riva de två husen och ersätta dem med ett eller flera nya bostadshus.

En föreslagen ny detaljplan medger byggandet av ett underjordiskt garage, ett gatuplan med butiks­lokaler, två våningar lägenheter där ovanför och därtill en inredd vind för bostäder. Den föreslagna nya nockhöjden är 60 centimeter högre än den på det gula grannhuset på Borgmästaregatan.

– Hela vår gård skulle bli helt inbyggd. På vintern kommer vi inte få in något solljus alls, säger Lars Ek och visar utsikten från sin lägenhet.

ANNONS

Han bor i ett gårdshus med adress Borgmästargatan och det är bara att konstatera att den bit av himlen och träden på kyrkogården han ser i dag skulle försvinna vid en byggnation.

De boende längs Norr­gatan har trädgårdar på insidan av kvarteret. Pia Lust vistas gärna i sin trädgård, men är tveksam till hur gärna hon kommer vilja vara där om granntomten bebyggs med ett högre hus.

– Det är som att ingen tänker på helheten, säger Christina Unell som menar att detaljplanen borde ta större hänsyn till hela kvarteret.

De grannar HN pratat med tycker att den föreslagna förändringen skulle förstöra kvarterets karaktär. De tar avstamp i kommunens egen beskrivning av kvarteret i dokumentet ”Varbergs stadskärna – Kulturhistoriskt underlag för plan- och bygglovsfrågor”. Vad som står där rimmar illa med den föreslagna detaljplanen, menar grannarna.

Grannarna tycker att kvarteret ska bevaras som det är. De befarar att trafiksituationen blir ohållbar. Men de vänder sig också mot förtätningen i sin helhet.

– Vi menar att man våldför sig på staden bit för vit. Norrgatan kommer på det här sättet få en slags ”Skansenkaraktär”. Det blir en väldigt skarp gräns mellan de låga trähusen där och den andra miljön, säger Lars Ek.

ANNONS

Han påminner om konstnären Mona Johanssons böcker om Varberg. Många av miljöerna hon skildrat är borta.

– Tittar man 50 år bakåt i tiden och tänker på vad som kunde ha bevarats inser man att inte så många av de husen är kvar.

– Se på Alingsås till exempel. Där har man bevarat staden på ett helt annat sätt. Det har varit en rivningshysteri i den här staden. Man jämför med stora häftiga städer med gator, trottoarer och höga hus men den typen av byggnation skapar dåliga miljöer. Dessutom skapas det på det här viset en segregerad stad. Det blir bara de med pengar som har råd att bo centralt. Principen borde vara att låta staden växa utåt och på så sätt få sina årsringar, menar Lars Ek.

ANNONS