Fastighetsägaren saknade marklov när han fyllde ut sin tomt i Kärradal med sten och grusmassor. Bild: Anders Claesson
Fastighetsägaren saknade marklov när han fyllde ut sin tomt i Kärradal med sten och grusmassor. Bild: Anders Claesson

Grannar överklagar bygglovet

Fastighetsägaren saknade tillstånd när han fyllde ut sin tomt i Kärradal med sten och grusmassor. Han fick dock mark- och bygglov i efterhand. Nu har beslutet överklagats av grannarna.

ANNONS
|

Byggnadsnämnden bedömde att utformningen av tomten och det planerade husbygget kunde godkännas efter att fastighetsägaren redovisat vissa förändringar i sina ansökningshandlingar.

Men ägarna till en av grannfastigheterna är inte nöjda. De pekar bland annat på att nämnden godkänt en avvikelse från detaljplanen för högsta tillåtna byggnadshöjd med 0,5 meter.

Enligt grannarna strider husbygget mot plan- och bygglagen eftersom "utfyllnaden är alltför hög och dominerande i landskapsbilden med hänsyn till topografin på platsen".

I sitt överklagande begär de att länsstyrelsen upphäver byggnadsnämndens beslut och återförvisar ärendet till nämnden för ny handläggning.

Det var förra sommaren som fastighetsägaren började fylla ut sin tomt trots att han inte fått klartecken från Varbergs kommun. En anmälan nådde stadsbyggnadskontoret som konstaterade att det rörde sig om olovliga markarbeten. På vissa ställen hade marken höjts med nästan två meter.

ANNONS

Byggnadsnämnden beslutade att mannen skulle betala en byggsanktionsavgift på över 6 000 kronor. Dessutom togs beslut om ett vitesföreläggande som innebar att han skulle betala 50 000 kronor var tredje månad om han inte återställer delar av marken.

Men det vitesbeloppet lär han knappast få betala med tanke på att han beviljats marklov och bygglov i efterhand.

ANNONS