Godkänt vatten vid Kagabäcken

En ny provtagning vid Kagabäcken i Gamla Köpstad visar att badvattnet är tjänligt. För en vecka sedan var provet otjänligt på grund av förhöjda halter av bakterier.

ANNONS
|

–Det var en tillfällig förorening som gav det första resultatet. Det är ingen fara alls att bada där, säger Jenny Bergström, chef för kommunens drift- och anläggningsavdelning, som ansvarar för provtagning och skötsel på de kommunala badplatserna.

Kagabäcken är ett av Varbergs 16 EU-bad, som klassificeras i fyra olika kategorier utifrån de senaste fyra årens badvattenprover. Badet i Gamla Köpstad tillhör kategorin "bra", vilket är näst bäst.

Läs också: Otjänligt badvatten i Gamla Köpstad

Vattenprover som visar på förhöjda bakteriehalter kan leda till att Kagabäcken får en sämre status när Havs- och vattenmyndigheten och Folkhälsomyndigheten presenterar nästa års rapport om EU-baden i Sverige.

ANNONS

Det finns dock en möjlighet för kommunen att ta bort det otjänliga provet från statistiken.

– Vi har tagit ett tredje prov. Om det också är tjänligt kan vi förhoppningsvis stryka det första provet. Enligt riktlinjerna har vi rätt att göra det en gång per år och bad, säger Jenny Bergström.

Av Varbergs 16 EU-bad återfinns tolv i den högsta kategorin där badvattnet klassificeras som "utmärkt".

ANNONS