Gift kan stoppa 260 bostäder i centrum

Det är alldeles för riskabelt att bygga i närheten av gifttomten Renen. Därför bör kommunen lägga planerna på 260 nya bostäder i närheten på is. Det tycker länsstyrelsen.

ANNONS
|

Enligt ett detaljplaneförslag kan kvarteret Malmen och Charleshill (som ligger mellan Lilla Drottninggatan, Magasinsgatan, Norra vägen och Caprinus / Renen) rivas och ersättas av hus i upp till fem våningar. Det här skulle ge butikslokaler och 260 lägenheter.

Förslaget har varit på samråd de flesta politiska nämnderna i kommunen ger tummen upp.

Men tunga instansen länsstyrelsen varnar kommunen för att försöka realisera planerna. Området ligger helt nära kvarteret Renen, från vilket det läcker föroreningar. Den är en av landets värsta gifttomter och kommunen har fått 91 miljoner kronor av Naturvårdsverket för att sanera området –ett projekt som pågår och beräknas vara helt klart 2024.

ANNONS

"Kommunen bör vänta med att planera och bebygga kvarteret Malmen och Charleshill 1 tills denna sanering är avslutad", tycker länsstyrelsen. Bygger man riskerar man att föroreningarna sprids i marken och vidare in i byggnaderna, säger länsstyrelsen.

Länsstyrelsen säger att den kan komma att upphäva planen om byggnadsnämnden antar den.

Men länsstyrelsen öppnar också för möjliga lösningar för att komma runt problemet med gifterna. Genom att bygga på ett sätt så att husen inte kommer i kontakt med berget och att det överallt lämnas en skyddszon mellan husen och berget kan bygget göras på ett säkert sätt, menar länsstyrelsen.

Länsstyrelsen ansluter sig i övrigt också med bestämdhet till den hållning om Kulturmiljö Halland har –att de föreslagna rivningarna i kvarteret strider mot plan- och bygglagens bestämmelser om skydd för kulturhistoriska värden. "Området har mycket goda förutsättningar att förtätas genom att kvarterets kulturhistoriskt intressanta bebyggelse kompletteras med högre ny bebyggelse", tycker länsstyrelsen och varnar samtidigt för att den här typen av förslagen kompakt bebyggelse hotar Varbergs identitet.

Kultur- och fritidsnämnden är inte mot att delar av kvarteret bebyggs men vänder sig kraftigt mot de rivningar som föreslås. Genom rivningarna skulle man förstöra stadens årsringar och dessutom sopa undan ett kapitel i stadens historia som kan berätta om en expansiv tid. Kultur- och fritidsnämnden vill därför se nybyggnationen gå hand i hand med ett bevarande och utveckling av de kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna.

ANNONS

Varbergs Bostad ställer inte heller upp på idéerna om rivning. Bolaget vill hellre se en utveckling av sina hus och tomter på Lilla Drottninggatan än en rivning. Det är kapitalförstöring att riva så som planförslaget planerar, tycker bostadsbolaget.

Boende i kvarteret tycker att de gamla byggnaderna bör bevaras i stället för att rivas och de tycker inte heller att kommunen ska röja i marken innan Renen är sanerad.I sina brev till kommunen befarar de höga hyror i de nyproducerade lägenheterna och att de som inte kan eller vill betala så mycket för sitt boende kommer att tvingas bort från området. De anser att rivningar är fel väg för att möta bostadsbristen, att det är "oansvarigt och hänsynslöst mot de människor som vill bo i Varbergs centrum trots att de inte är höginkomsttagare".

ANNONS