Gamla grejer i fokus på utställning

13 olika teman med gamla saker visas i Lindberga hembygdsförenings sommarutställning. I dag, onsdag, är det premiär för den årliga tillställningen.

ANNONS
|

Att hembygdsrörelsen fyller 100 år är det som årets sommarutställning fokuserar på. Det är den 23 utställningen som Lindberga hembygdsförening arrangerar i Klasa hembygdsgård. Medlemmarna har hjälpts åt att samla ihop gamla saker som ska spegla hela föreningens historia.

– Vi är nöjda med helheten och att vi har fått ihop ännu en utställning, säger Barbro Johansson.

Föreningen har försökt att bygga upp utställningen med en början och ett slut. Den är uppbyggd utifrån 13 olika teman, så som mejeri, affär, festkläder, husgeråd och musik.

Britt-Inger Andersson tycker mest om musikavdelningen, då hon hade en likadan bandspelare från 60-talet som finns med i utställningen.

ANNONS

– Den har jag mest minne av. Jag fick den i julklapp när jag var tio år. Då var jag lycklig och kunde spela Elvis, säger hon.

En del av sommarutställningen handlar också om Kärra strand.

– Jag tycker såklart mest om badstranden. Dels har vi varit och hämtat sand därifrån och sedan har vi samlat ihop badkläder, så som de såg ut förr och nu, säger Evy Rosengren.

Britt-Inger Andersson fascineras av den lilla fickjournalen som hon har sparat, som underhöll många flickor.

– Den är så liten och man kan ha med den på stranden, säger hon.

Gamla telefoner, kameror, stryk- och tvättsaker och festkläder finns också att skåda på övervåningen i hembygdsgården. Irene Drottz har bland annat bidragit med en brudslöja som tillhörde hennes mamma och en biljettlucka från Tofta tågstation där hennes pappa arbetade på 50-talet.

– Varje söndag var vi där och drack kaffe, säger hon.

Både Barbro Johansson och Christina Carlsson har arbetat som mjölkproducenter på lantbruk och tycker därför att det är roligt att få lyfta fram mejeriprodukter i form av bland annat olika mjölkpaket.

ANNONS

Att planera hela utställningen tycker medlemmarna har varit det svåraste. Men att hitta saker har varit betydligt lättare, då det även har funnits en hel del gamla föremål på Klasa hembygdsgård.

Utställningen har öppet alla onsdagar under juli månad. En vävstuga kommer också att ordnas under dessa dagar.

ANNONS