Det finns massor av föremål på museet på fästningen. De allra flesta föremålen finns i magasinet i kvarteret Bolmen. Där basar antikvarie Kristina Brixson.
Det finns massor av föremål på museet på fästningen. De allra flesta föremålen finns i magasinet i kvarteret Bolmen. Där basar antikvarie Kristina Brixson.

Gömt och glömt på museet

Har du varit på museet på fästningen? Då har du bara sett en bråkdel av Hallands Kulturhistoriska museums samlingar. – Vi har cirka 120 000 föremål i Varberg, säger Kristina Brixson, antikvarie och tillförordnad chef på föremålsavdelningen.

ANNONS
|

Cirka tusen kvadratmeter magasinsyta finns i museets magasin i kvarteret Bolmen mellan sjukhuset och Västkustvägen. Det innebär att bara någon procent av alla föremål visas för allmänheten.

– Vårt uppdrag är att förvalta för framtiden, inte bara att visa för allmänheten, säger Kristina Brixson.

Prylar plockas fram i samband med utställningar, men många saker kanske aldrig syns i något sammanhang.

Det finns planer på att öppna magasinet för allmänheten, men det är förstås en resursfråga för personalen eftersom de är underbemannade.

– Jag hoppas att vi framgent kan visa magasinet mer för allmänheten.

Ibland tas grupper emot i lokalerna.

ANNONS

– En del tycker att det är spökligt, men det är få som går in här och är helt oberörda. Som barn kanske man tycker att det är läskigt och fascinerande på samma gång. För många vuxna handlar det om nostalgi, säger Kristina.

På magasinet finns det massor av saker som folk donerat till samlingarna. Mycket har samlats in under museets 101-åriga verksamhet.

– När man samlade förr, ville man ha många föremål, men de var inte så noga med berättelsen bakom. Man tappade lite när man inte tog reda på vem som hade tillverkat, brukat och ägt föremålet. Det ansågs inte intressant på den tiden. Genom föremålen vill vi veta mer om människorna och hur de har levt.

Kristina Brixson berättar att folk fortfarande ringer och vill skänka saker:

– När folk hör av sig till oss och bara har en vag berättelse, då måste vi säga nej om det inte är ett väldigt unikt föremål. Vi är begränsade till ytan.

Det är till synes välfyllt i det svala magasinet, men det skulle kunna gå att lagra i ett kompaktsystem. Men det blir förstås kostsamt.

Varbergsposten kommer med jämna mellanrum lyfta fram saker som gömt sig på någon hylla eller glömts på en charmlös lastpall. Några tusen prylar finns i det digitala museet (digitaltmuseum.se).

ANNONS

Läs också: Alla tiders kulturhistoriska flaskor på museets lager

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

ANNONS