Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/3
ANNONS ▼

Frustration när Åkaren ska tömmas

Politikern Pierre Ringborg och hans grannar är oroliga för framtiden. Ingen har fått besked om vart de ska flytta när Åkaren töms och tas över av Varbergs Bostad. – Jag tror inte att vi är välkomna som hyresgäster, säger han.

Nyligen stod det klart att de ledande politikerna i Varberg vill att fastigheten Åkaren, som ligger vid Östra Vallgatan, Södra Vallgatan och Södergatan, ska överlåtas till det kommunala bostadsbolaget Varbergs Bostad. Fastigheten ägs i dag av kommunen. Socialförvaltningen har sin missbruksenhet här. Utöver det finns bland annat akutboenden och personer med sociala kontrakt.  En av dem är kommunpolitikern Pierre Ringborg. Han är missnöjd över hur den bristande informationen kring överlåtelsen.
– Den har varit urusel. Vi som bor här har inte en enda gång fått reda på att huset är på väg att överlåtas till Varbergs Bostad, det har vi fått läsa om i tidningen, säger han. 

Läs också: Kommunledningen ger besked om Åkaren

Pierre Ringborg har i dag en skuldsanering. När han har betalat av den menar han att han inte längre är i behov av ett socialt kontrakt. När Varbergs Bostad tar över anser han att chanserna att få ett eget kontrakt minskar.  
– Många av oss skulle lika gärna kunna klara oss på egna hyreskontrakt. Men Varbergs Bostads regler säger att hyresgästerna måste vara helt skuldfria. Då minskar våra möjligheter att få egna kontrakt, säger Pierre Ringborg. 
Ulf Hofstedt är vd för Varbergs Bostad:
– Jag kan inte uttala mig om ett enskilt fall. Men generellt är det så att om man inte får ett eget kontrakt hos oss beror det oftast på att man har en sådan ekonomisk situation som gör att man inte klarar av att betala för boendet, säger han.
– Om man tror att man hjälper någon genom ett ge personen ett eget kontrakt och den sedan inte klarar av att betala hyran - det är ingen önskvärd situation.
Socialförvaltningen har ansvaret för de personer som har sociala kontrakt. Maria Sjödahl, avdelningschef på socialförvaltningen, säger att det sedan tidigare finns en boendeplan för dem som bor på Åkaren. 
– Varje individ har en handlingsplan som man har kommit överens om med sin handläggare. Och arbetet med planen fortsätter även efter flytten från Åkaren, säger hon.

Enligt Ulf Hofstedt ska fastigheten vara tom när Varbergs Bostad tar över. Därefter kommer Åkaren renoveras både in - och utvändigt.   
– Frågan om att ordna nya boenden till hyresgästerna ligger hos serviceförvaltningen och socialförvaltningen. Vi kan såklart vara en del av den lösningen att hitta boende, men det är för tidigt att säga ännu, säger han.
Vart hyresgästerna ska ta vägen är inte klart. 
– Vi kommer se till att de får ersättningslägenheter. Det är en självklarhet att vi planerar för det, men det här är i sin linda, säger Maria Sjödahl. 
Hur ser du på att Pierre Ringborg upplever att det varit dålig information?
– Vi planerar att prata med varje person och det kommer respektive handläggare att göra. Att det blir en oro är vi jätteledsna för, men det kommer att ordna sig. 
Beslutet om överlåtelsen av Åkaren tas i fullmäktige den 20 juni. 

MEST LÄST