Välskött eller misskött? Bilderna av Eja-Märtas asylboende i Träslövsläge går isär. Några av de boende kritiserar bemötandet och maten, och har tagit bilder på dåliga äpplen, mögligt bröd och kyckling som inte är genomstekt. Men alla delar inte uppfattningen.
Välskött eller misskött? Bilderna av Eja-Märtas asylboende i Träslövsläge går isär. Några av de boende kritiserar bemötandet och maten, och har tagit bilder på dåliga äpplen, mögligt bröd och kyckling som inte är genomstekt. Men alla delar inte uppfattningen.

”Folk vågar inte säga till”

En välskött förläggning med några få missnöjda boende? Eller ett asylboende där dålig mat, hot och respektlöst bemötande får de asylsökande att känna sig extra utsatta? Bilden av Eja-Märtas går isär.

ANNONS
|

De har bott på Eja-Märtas i över ett halvår, och vill berätta om den känsla av utsatthet de känner. När HN träffar en grupp asylsökande är det framför allt verksamhetschefen som de boende vill prata om.

Anklagelserna är hårda.

– Alla är rädda för honom. Han behandlar oss som om vi befann oss i armén. Han har hotat med att han kan påverka Migrationsverkets beslut och se till att folk inte får stanna, säger en av männen, som översätter åt de andra.

Enligt männen är verksamhetschefen ofta nedlåtande mot de boende, och få vågar klaga på saker de inte tycker fungerar bra.

ANNONS

– På Eja-Märtas bor folk som har undkommit krig och död, och så blir de behandlade såhär, säger mannen.

Tidigare har HN berättat om kritik mot maten på Mäshult, ett annat asylboende i kommunen. De boende på Eja-Märtas ger samma bild av torftig mat med mycket kolhydrater, lite protein och få grönsaker.

De framhåller att maten ofta inte räcker, att kycklingen som serveras inte alltid är genomstekt och att marmeladen späs ut med vatten. De visar bilder på dåliga äpplen och torrt, mögligt bröd. En gång i veckan får de boende ett ägg var.

– Det bor många barn på Eja-Märtas. Maten är inte lämplig för dem, säger mannen.

Toapapper, tvättmedel och tvål saknas enligt männen – förutom när Migrationsverket gör kontroll.

De säger att de har pratat med boendets ägare om maten och verksamhetschefen, utan att få gehör.

Två volontärer som HN har pratat med bekräftar bilden av dålig mat och respektlöst bemötande från verksamhetschefen. De uppfattar att de asylsökande inte möts av förståelse för sin svåra bakgrund och den kris som de befinner sig i.

– Det känns så fel. Man måste ha ett respektfullt bemötande när man har med människor att göra. Det här är den första kontakten med svenskar som de boende stöter på, säger en av volontärerna.

ANNONS

Båda känner till en protestlista mot maten och verksamhetschefen, som minst 40 boende har skrivit på. De uppfattar dock att den aldrig lämnades till ägarna på grund av oro och en känsla av utsatthet hos de boende.

Den andre volontären framhåller att det inte handlar om några enstaka kritiska röster, utan att uppfattningen om maten och bemötandet finns hos många boende. Men få gör sina röster hörda.

– De känner sig utsatta och vågar inte säga ifrån. Många känner att de inte kan ställa några krav. De har inget kvar i livet, och är tacksamma för det de får.

HN har även varit i kontakt med en medarbetare i svenska kyrkan, som ofta träffar de boende. Han har inte hört någon kritik mot Eja-Märtas, mer än en allmän frustration hos de asylsökande över den långa, ovissa väntan på besked från Migrationsverket om uppehållstillstånd.

En annan volontär som vi pratar med uppfattar att Eja-Märtas är ett lugnt och väl fungerande boende. Hon berättar att barnen är livliga och glada, och att det finns fler aktiviteter än på många andra ställen.

Att det förekommer kritik mot personalen och maten känner hon till, likaså att en protestlista har skrivits.

– Men det är många olika historier, där ord står mot ord. Det är klart att det blir mycket frustration när alla är trångbodda och livet består av tröstlös väntan, säger hon.

ANNONS
ANNONS