Fler streamar ljudböcker från biblioteket

De senaste åren har marknaden för ljudböcker exploderat. Även på biblioteken ökar utlåningen av streamade ljudböcker för mobilen. Men förlagen drar sig för att göra de mest populära böckerna tillgängliga för utlåning.

ANNONS
|

Ett tydligt tecken på ljudbokens kraftiga framfart var när ljudboksföretaget Storytel tidigare i somras köpte den anrika förlagsgruppen Norstedts. Dessutom visar statistik från Svenska förläggarföreningen att omsättningen för nerladdade och streamade ljudböcker har tiofaldigats på bara fem år.

– Det känns som att man pratar mycket mer om ljudböcker nu. Min privatspaning är att det har något att göra med våra uppkopplade och effektiva liv. Vi vill kunna lyssna på en bok samtidigt som vi städar eller kör bil, säger Anna-Karin Albertsson, bibliotekschef på stadsbiblioteket i Varberg.

På biblioteket kan man numera låna ljudböcker och e-böcker direkt till mobilen eller surfplattan. För det behöver man inte själv besöka biblioteket, det räcker med att ha ett lånekort. Trots det har andelen lån av digitala ljudböcker legat på en förhållandevis låg nivå, om man jämför med branschens övriga utveckling. Men på biblioteket i Varberg har det skett en ordentlig ökning det senaste året. Under årets första halva lånades 651 digitala ljudböcker, jämfört med 384 under samma period 2015.

ANNONS

– Det beror nog på mer kunskap om att man kan låna det på biblioteket, att fler behärskar tekniken och att utbudet har blivit större, säger Anna-Karin Albertsson.

Jämfört med traditionella böcker finns det en annan stor fördel.

– Kommer det en ny populär titel så kan 23 personer låna den samtidigt. Vi kan inte köpa 23 exemplar av en bok, säger Pär Andin, som är biblioteksadministratör i Varberg.

Tittar man på topplistan över vilken typ av böcker folk helst lyssnar på just nu, är det föga förvånande deckargenren och de stora författarnamnen som dominerar. Den bok som är mest efterfrågad för tillfället - "Min fantastiska väninna" av Elena Ferrante - finns varken som digital ljudbok eller som e-bok.

– Så är det ofta med de mest populära böckerna tyvärr. Förlagen sitter och håller på dem tills de har sålt tillräckligt mycket. Först då kan de lånas digitalt, säger Anna-Karin Albertsson.

Mycket talar för att ljudboksläsningen kommer fortsätta öka. Enligt Anna-Karin Albertsson har den inte nått sin peak än, men hon tror inte för den sakens skull att skriftläsningen är på väg ut till förmån för lyssnande-läsningen. De två kommer finnas parallellt, menar hon. Något som riskerar att hålla tillbaka utlåningen av digitala ljudböcker på biblioteket är att man än så länge måste vara uppkopplad mot internet hela tiden när man lyssnar. Kommer det en teknik där folk kan ladda ner ljudboken i stället skulle det kunna innebära en stor skillnad.

ANNONS

– I så fall tror jag det tar fart på allvar. Då skulle Storytel dö, säger Anna-Karin Albertsson.

Så gör du för att låna ljudböcker

1. Skriv in adressen varberg.elib.se i webbläsaren på telefonen, surfplattan eller datorn.

2. Tryck på "logga in" och använd lånekortsnummer och PIN-kod. Har du inte PIN-kod, kontakta ditt bibliotek.

3. Välj en ljudbok du vill låna, antingen via sökfunktionen eller från de olika kategorierna i menyn.

4. Klicka på "Låna". Boken läggs till listan över dina lånade böcker.

5. Klicka på "Lyssna" för att öppna boken. Lånetiden är 28 dagar. Du behöver aldrig lämna tillbaka böckerna, utan länken upphör automatiskt att fungera när lånetiden går ut.

Bibliotekets tio mest utlånade digitala ljudböcker

1. "Blind gudinna" av Anne Holt

2. "Saliga äro de som törsta..." av Anne Holt

3. "Mannen mellan väggarna" av Emma Ångström

4. "Tre minuter" av Anders Roslund och Börge Hellström

5. "Våga vara rädd: en bok om utmattningssyndrom" av Emma Holmgren

6. "Blinka lilla stjärna" av Gunilla Bergstrand

7. "Sekten på Dimön" av Mariette Lindstein

8. "Rapsbaggarna" av Karin Brunk Holmqvist

9. "Jag lät dig gå" av Clare Mackintosh

10. "Naken sanning" av Elisabeth Akteus Rex

ANNONS