Nytt liv. Peter Käck vägde 140 kilo till sina 185 centimeter när han beviljades en fetmaoperation 2011. Det förändrade hans liv. ”Jag mår fantastiskt mycket bättre”, säger han. Peter fick genomföra operationen i Skåne, men snart kommer hallänningarna åter kunna opereras i Varberg.
Nytt liv. Peter Käck vägde 140 kilo till sina 185 centimeter när han beviljades en fetmaoperation 2011. Det förändrade hans liv. ”Jag mår fantastiskt mycket bättre”, säger han. Peter fick genomföra operationen i Skåne, men snart kommer hallänningarna åter kunna opereras i Varberg.

Fetmaoperationen gav Peter ett nytt liv

På onsdag väntas politikerna klubba igenom att sjukhuset i Varberg ska börja med fetmaoperationer igen. För varbergaren Peter Käck, 49, förändrade magsäckoperationen allt. – Skillnaden är oändlig, säger han.

ANNONS
|

Peter Käck, som bland annat är studioman på tv-sändningar och leder popquiz i Varberg och Falkenberg, har kämpat mot övervikt i hela sitt liv.

– Jag har testat allt. GI, LCHF, Viktväktarna. Men det har bara studsat tillbaka hela tiden, säger han.

För fem år sedan var Peter 45 år och hade för länge sedan slutat att väga sig. Tanken på en operation hade funnits där ett tag, men det var först när han träffade på en läkarkompis på stan som idén fick fäste ordentligt.

– Kompisen sa att han trodde att operationen skulle passa mig, och berättade att läkarkårens inställning till det här med fetmakirurgi har vänt. Tidigare kunde det ses som en ”lyxoperation”, lite som plastikkirurgi. Men nu ser man alla samhällsvinster med att operera, istället för att hantera alla följdsjukdomar som övervikt kan ge, säger Peter.

ANNONS

Ledare: Fetmakirurgi ingen mirakelkur

Det här var2011, då sjukhuset i Varberg precis hade slutat genomföra fetmakirurgi. Ett bråk med dåvarande sjukhusledningen hade gjort att många kirurger hade slutat, och kompetensen fanns inte längre tillgänglig.

Nu planerar regionen att börja med operationerna i stor skala igen, efter att ha utbildat fyra kirurger i tekniken. Men för Peters del, och hundratals andra hallänningar de senaste åren, blev det istället en remiss till Kristianstad.

På invägningen i Skåne visade vågen på 140 kilo, vilket var precis över gränsen för att Peter skulle få en operation. Inför ingreppet skulle han gå ner minst 10 kilo. Det blev 20.

– Jag var väldigt motiverad, säger han.

Några månader senare genomfördes en magsäcksoperation, eller gastric bypass som tekniken heter. Det blev en stor vändning för Peter, som sedan dess har lyckats hålla sig på en vikt runt 90 kilo.

– Jag mår fantastiskt mycket bättre. Tidigare hade jag ont i knäna eller andra delar av kroppen varje dag. Jag hade säkert fått diabetes eller andra följdsjukdomar tillslut. Operationen har nog förlängt mitt liv med tio år, säger han.

Peter insåg hur mycket hans tidigare övervikt hade begränsat honom – på många plan. Han var aldrig bekväm med att bli fotograferad, och på stranden kändes det som att alla tittade på honom.

ANNONS

–  Det var många saker som blev revolutionerande för mig efter operationen. Att gå på gym, till exempel. Innan har jag aldrig kunnat springa, men nu blev det mil efter mil på löpbandet. Den känslan... Det var som att vinna en guldmedalj, säger han.

Det är relativt vanligt med komplikationer efter en fetmaoperation, men Peter har klarat sig bra. Han äter ungefär som innan, men måste tänka på att äta i långsammare takt.

Och ibland tar det stopp.

– Det är svårt att äta mycket degiga saker, som bröd, pizza eller pommes frites. Då får jag ont i magen och blir andfådd, men det går över om jag vilar lite, säger han.

Godis måste han vara försiktig med, och han tål långt mindre alkohol än tidigare.

– Men det lilla jag måste undvara klarar jag mig utan. För mig är skillnaden efter operationen oändlig, säger han.

Mikaela Waltersson, (M) ordförande i driftnämnden Hallands Sjukhus, är glad över att Halland återtar fetmakirurgin. Hon ser många fördelar med att kompetensen byggs upp i Halland igen.

– Operationerna är ett väldigt effektivt verktyg mot fetma, och eftersom det är så stora patientgrupper känns det självklart att hallänningarna ska få genomföra operationerna här, säger hon.

Fetmakirurgi, eller obesitaskirurgi, har funnits på sjukhuset i Varberg i omgångar. Sedan 2014 har dock patienterna skickats till Skåne.

Nu har regionen utrett möjligheten att återinföra magsäcksoperationer, gastric bypass, i större skala. Regionstyrelsen fattar beslutet i morgon onsdag.

Fyra kirurger har utbildats, och erfarna kollegor från Sahlgrenska kommer att stötta den första tiden.

100–150 operationer planeras per år. De första väntas kunna genomföras i höst.

Under en gastric bypass förminskas magsäcken genom att den övre delen av magsäcken kopplas ihop med tunntarmen. Operationen gör att man fortare blir mätt.

ANNONS