Upprörda. Rickard Eriksson, skapare av Lunarstorm, och Robert Bengtsson, som bland annat grundade Ljud- & Bildskolan, är arga över att kommundirektören skrivit ett brev och berättat att de inte längre ska få använda e-postadressen varberg.se.
Upprörda. Rickard Eriksson, skapare av Lunarstorm, och Robert Bengtsson, som bland annat grundade Ljud- & Bildskolan, är arga över att kommundirektören skrivit ett brev och berättat att de inte längre ska få använda e-postadressen varberg.se.

Farväl varberg.se!

Varbergs IT-pionjärer får efter 15 år inte längre använda ändelsen varberg.se i sina e-postadresser. Kommundirektören Annbritt Ulfgren anser att det ska vara förbehållet kommunen, vilket har lett till upprörda känslor.

ANNONS
|

Under 1990-talet sattes Varberg på internetkartan tack vare ett gäng IT-entreprenörer som drev utbildningsprojektet VVV, Vårt Virtuella Varberg, och bland annat grundade Lunarstorm, Retriever och Ljud- & Bildskolan.

Ända sedan dess har ett 20-tal personer använt mejladressen varberg.se – i sina dagliga affärskontakter, på e-postlistor och som användarnamn på communities, men även på brevpapper och visitkort.

Varbergs kommun är en av få kommuner i landet som inte har e-postadressen ”ortsnamnet.se”. I stället har man här fått använda det betydligt längre ”kommunen.varberg.se”.

Men nu har användarna av e-postadressen varberg.se fått ett brev från kommundirektören Annbritt Ulfgren, där hon skriver att kommunen betalar licensavgift för namnet och att användarna ”måste släppa taget”.

ANNONS

”Ren stöld!” och ”historielöst!”, svarar nu flera av de berörda i ett öppet brev som är undertecknat av Robert Bengtsson, Anna-Katharina Abrahamsson, Rickard Eriksson, Hans Bartholdsson, Vilhelm Schottenius, Benny Widman och Håkan André.

– Jag har inte brytt mig om att söka upp fler, utan det här är de som reagerat spontant, säger Robert Bengtsson.

Förutom det merjobb det skulle innebära att behöva ändra e-postadress efter 15 år så anser han att rätten till adressen inte bara kan tas ifrån dem.

– På sätt och vis tolkar jag ägandet av en webbadress som en immateriell rätt. Då kan man inte ensidigt säga upp det, utan att föra en diskussion först med de berörda. Den immateriella rättigheten till varberg.se är vår och vi har absolut ingen avsikt att lämna den ifrån oss, säger Robert Bengtsson.

Annbritt Ulfgren hävdar å sin sida att brevet till användarna var ett första steg mot just en diskussion, även om det i brevet står klart och tydligt att deras varberg.se-adress försvinner vid årsskiftet.

– Ett skäl till brevet var att informera och fånga upp sådana här frågor för att kunna föra en diskussion, säger hon.

Användarnas förslag till lösning är att även kommunen kan använda varberg.se, men att de nuvarande användarna ska få ha kvar sina adresser. Ingen har under de här 15 åren försökt missbruka adressen och utgett sig för att vara kommunanställd, påpekar de.

ANNONS

– Jag är mån om att på bästa sätt lösa det här. Vi får se hur vi kan föra diskussionen vidare med dem, säger Annbritt Ulfgren.

ANNONS