Farligaste vägarna i sommar

Den mest olycksdrabbade vägen i Halland under sommaren är motorvägen. Tolv allvarliga olyckor de senaste fem somrarna – två med dödlig utgång – talar sitt tydliga språk.

ANNONS
|

Flest svåra trafikolyckor inträffar på sommaren när det är ljust och fint.Det är inte snön och halkan under vintern som skördar flest offer i trafiken.

– På sommaren är det mycket trafik och det är höga hastigheter på grund av fina väderförhållanden. Höga hastigheter ger allvarliga olyckor, säger Johan Strandroth, Trafikverkets expert på trafiksäkerhet.

Hur många som skadar sig i trafiken under sommaren avgörs till stor del av vädret.

– Det bästa för trafiksäkerheten är en riktig skitsommar med dåligt väder och en kraftfull vinter med mycket snö.

I semestertider, inte minst under midsommarhelgen, är det fler förare som är påverkade av alkohol och droger ute på vägarna.

ANNONS

Statistik visar att en av fyra trafikolyckor beror på alkoholpåverkade förare.

– Den andelssiffran har legat konstant under en lång tid. Alkohol i trafiken är ett av våra stora problem som vi ännu inte har kommit tillrätta med, säger Johan Strandroth.

Den vanligaste olyckstypen där en alkoholpåverkad person är inblandad är att personen somnar vid ratten.

Bättre bilar och vägar har gjort att antalet allvarliga trafikolyckor i Sverige ändå har minskat under de senaste 15 åren. Mitträcken räddar många liv.

– Ska vi fortsätta att vara framgångsrika med att få ner dödstalen i trafiken måste vi även hitta andra sätt än att bygga säkrare vägar och bilar. I det arbetet har polisen en viktig roll.

– Vi ser att polisen gör färre alkoholtester på bilförare nu än tidigare. Detta på grund av att polisen har fått annat att göra. Det tycker vi är allvarligt, att antalet alkoholtester har gått ner kraftfullt.

– Vi har en aktiv dialog med polisen om det här. Nu håller polisen på att arbeta fram en ny trafikstrategi och i den processen har vi varit involverade, säger Johan Strandroth.

Vad tycker du semesterfirare ska tänka på när de ger sig ut i trafiken under sommaren?

ANNONS

– Först och främst att resan planeras noga och att man väljer säkra vägar där bilar separeras med mitträcken. Sen ska hastigheterna hållas. Åk i god dit och stressa inte med omkörningar.

– När det gäller dödsolyckor på motorväg ser vi att flera olyckor inträffar för att bilister står kvar vid bilen efter motorhaveri och blir påkörda bakifrån av en tung lastbil.

– Så rådet är att om man får ett haveri på en stor väg, gå bort från vägen och ställ dig en bra bit därifrån i gräset. Det inträffar fler dödsfall på motorvägen för att folk blir påkörda efter motorstopp jämfört med fordon som kolliderar, säger Johan Strandroth.

FAKTA: De mest olycksdrabbade ­vägarna

Vägnamnoch antalolyckor

  1. E6 12
  2. Väg 41 5
  3. Väg 154 5
  4. Väg 26 4
  5. Väg 610 3
  6. Väg 15 - 3
  7. Väg 760 -3
ANNONS