Familjehemmet fyller huset med liv

Behov av familjehem finns ständigt. Nu är Varbergs kommun inne i en rekryteringsoffensiv.

ANNONS
|

I dagsläget har kommunen ett 60-tal familjehem. Där placeras barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo hos sina föräldrar. Orsakerna till det kan vara många och skiftande.

– Rekryteringen av familjehem pågår hela tiden. Tyvärr, får man väl säga, så finns det alltid ett behov, säger Carina Larsson, familjehemssekreterare på Varbergs kommun.

Vågen av ensamkommande flyktingungdomar har ebbat ut något. I dag har majoriteten av placeringarna i stället andra orsaker som missbruk eller sjukdom.

– Just nu är det inte samma behov jämfört med för några år sedan, efter vågen av ensamkommande flyktingar. Men vi vet också att det kan ändra sig på en eftermiddag. Vi kan aldrig riktigt lägga en plan för vårt arbete, säger Carina Larsson.

ANNONS

Enligt kommunen väntar i nuläget tre-fyra barn på en familjehemsplacering. Men trycket kan snabbt öka till ett tiotal väntande barn- och ungdomar. Nu agerar kommunen i förebyggande syfte. På torsdag klockan 18 bjuder familjehemssekreterarna in allmänheten till en rekryterings- och informationsträff på Varbergs Stadshotell.

– Vi söker alltid personer som är beredda att öppna upp sina hem och hjärtan. Det blir en grundinformation om vad familjehem är, hur utredningen går till och hur vårt behov ser ut, säger Carina Larsson.

Man förbinder sig inte till något genom att komma till en träff, påpekar varbergaren Kerstin Collin. Hon och hennes familj har varit familjehem i olika omgångar i omkring 15 år.

– För det första tror jag att man måste vara nyfiken på att möta andra människor. Och det gäller inte bara barnet eller ungdomen. De har ju ofta ett eget nätverk runt sig. Sedan måste man vara lite flexibel och vara öppen för att rucka lite på sina egna rutiner och vanor. I alla fall under en period, säger hon.

Kerstin Collin med familj har öppnat upp hemmet många barn och ungdomar i olika åldrar under åren.

– En del tror att man måste vara perfekt som förälder. Så är det ju inte. Men för att det ska bli långsiktigt bra så tror jag att man måste vara trygg i sig själv och ha tänkt igenom lite hur det kan bli redan innan.

ANNONS

Hon bor i ett stort hus. Att huset fylls med liv, både skratt och gråt, tycker Kerstin Collin hör till det fina med att vara ett familjehem. Men belöningen kan även komma många år senare.

– Man kan undra över hur det har gått med missbruket för en person och så plötsligt en sommar så knackar han på för att stolt visa att han har jobb, körkort och flickvän.

ANNONS