Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Äger bostäder. Mats Rydholm är en av flera privata hyresvärdar i stan. Bild: Annika Karlbom/Arkiv

Få lediga bostäder hos privata värdar

Bostadsbristen skapar stora problem för många varbergare. Hur ska man hitta någonstans att bo? HN har frågat några av de privata hyresvärdarna hur man får en lägenhet.

Vill du få en bostad hos kommunala Varbergs Bostad kan du behöva vänta i mer än tio år. Men hur ser chanserna ut för att få en bostad genom en privat hyresvärd?
HN gjorde en rundringning till några av de större privata hyresvärdarna för att ta reda på hur mycket ledigt det finns just nu och ur man går till väga.

Läs också: Desperat jakt efter ett hem

Derome Förvaltning: Har runt 1000 hyresrätter i Varbergs kommun och totalt 1500 lägenheter från Malmö och Göteborg. I nuläget en ledig lägenhet i Varberg. 
– Vi har en egen kö och man anmäler sig på hemsidan, där man behöver uppdatera sin användare en gång om året. Kötiden på objekten kan skilja sig åt, men vanligtvis brukar de fem personer som har längst kötid få erbjudande om att komma och titta på lägenheten. För att få en lägenhet hos oss behöver man stått i kö i minst fem år och vi kollar alltid med kronofogden så att man inte har några skulder, säger kundchef Joakim Nilsson.

Maleryd Fastigheter: har cirka 145 hyresrätter i centrala Varberg. I nuläget inga lediga lägenheter.
– Man lämnar en intresseanmälan på vår hemsida och sedan försöker vi matcha ihop de som söker med de lägenheter vi har. Vi har alltså ingen direkt kö på det sättet. Vi kollar så att hyresgästerna inte har några betalningsanmärkningar samt att de har skött sig hos sina tidigare hyresvärdar, säger Mats Rydholm på Maleryd Fastigheter.

Fortinova: Har runt 550 hyresrätter i Varbergs kommun. I nuläget fyra lediga lägenheter.
– Vi brukar rekommendera hyresgästerna att titta på hemsidan efter lediga lägenheter. Där har vi en bostadskö. När det blir aktuellt kollar vi så att personerna har inkomsten för lägenheten samt deras kötid. Har de betalningsanmärkningar så skickar vi inte vidare dem för lägenhetsvisning, säger Petra Andersson, uthyrare på Fortinova.

Ullsaxen: Har 64 hyresrätter i Varberg. I nuläget inga lediga lägenheter. 
– Vi har intresseanmälan på hemsidan med bostadskö. När det blir aktuellt med ny hyresgäst så tar vi personupplysning och sedan handlar det om att skapa sig en bild av personen. Den senaste tiden har man märkt att söktrycket har ökat, det är hur många tusen som helst som söker bostad i Varberg, säger Per Andersson, anställd på Ullsaxen.…

Lindebergs fastigheter: Har runt 150 hyresrätter i Varberg. I nuläget inga lediga lägenheter. 
– Vi har ingen anmälning på nätet, utan man får skicka eller komma hit med ett personligt brev, säger Fredrik Olsson, på Lindebergs fastigheter. 

HN har även försökt nå Varbergs Stenfastigheter samt Meras Bostäder utan att få svar.

MEST LÄST