Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Här ska badet byggas. Det blev som väntat ett ja till mer pengar till Fästningsbadet i fullmäktige. Men frågan splittrade Alliansen. Bild: Arkiv / Edith Camilla Svensson
Här ska badet byggas. Det blev som väntat ett ja till mer pengar till Fästningsbadet i fullmäktige. Men frågan splittrade Alliansen. Bild: Arkiv / Edith Camilla Svensson

Fästningsbadet får mer pengar

Jarösterna blev som väntat fler än nejrösterna när fullmäktige på tisdagskvällen tog beslut om Fästningsbadet. Med ytterligare 13 plus 5,5 miljoner ska badet bli färdigställt.

På tisdagskvällen var det ännu en gång dags för en politisk församling i Varberg att ta ställning till Fästningsbadet. Den här gången kunde projektet ha stoppats – och det fanns det också ledamöter som ville göra – men nu blev jarösterna 46 stycken och nejrösterna enbart 15.
Moderaterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade för en ytterligare finansiering in i projektet med 13 miljoner kronor till själva badet och 11 miljoner kronor till en pirförstärkning – där hälften av det beloppet är att härleda till att piren ska kunna vara en trygg och säker plats att vistas på för allmänheten, och alltså kunna vara en säker förankring för Fästningsbadet.
– Det här är ett ärende som det gått lite troll i, konstaterade Ann-Charlotte Stenkil (M) och argumenterade att ett nej till förslaget om mer pengar skulle innebära att alla utgifter så här långt skulle vara "pengarna i sjön".
– Att äntligen få badet på plats tror jag skulle uppskattas av många varbergare och besökare, avslutade hon sitt anförande med.

Miljöpartiet, Kristdemokraterna, SPI Välfärden och Centerpartiet röstade nej men fick se sig besegrade av majoriteten. De reserverade sig mot beslutet.
– Det är inte försvarbart längre att det här fortsätter att kosta så mycket pengar. Vi vet inte om det kommer att stanna vid det här eller om det kommer fortsätta rulla iväg, sa Madeleine Bagge (MP).
– Det är bättre att vi tittar framåt och fokuserar arbetskraften och den politiska viljan vi har på annat, för det har gått troll i det här ärendet. Vi är inte emot Fästningsbadet i sig, men vi tycker att det har gått för långt, sa hon.
– Det här är inget roligt ärende. Tvärtom. Det är riktigt keligt, sa Harald Lagerstedt (C).
Han vände sig också mot att projektet är med i kommunens marknadsföring, utan att alla beslut som krävs för dess förverkligande varit fattade.

Tobias Carlsson (L) är ordförande i Fästningsbadets "hemmanämnd", hamn- och gatunämnden:
– Som ni förstår har jag vänt och vridit på detta ett antal gånger. Har någon anat en något gråare tinningsfärg hos mig på senare tid så har Fästningsbadet nog bidragit till detta. Vi skulle naturligtvis ha gjort en betydligt rejälare förstudie innan vi drog igång, om vi hade startat ärendet i dag.

Argumentationen från de partier som röstade ja gick i samma tonart som Ann-Charlotte Stenkils inlägg – att det redan lagts ut mycket pengar på badet och att det då är lika bra att skjuta till de extra pengar som krävs för att få det byggt.
– Det vi nu yrkar bifall till är att vi ska få en fantastisk badmöjlighet för varbergare och besökare på en fantastisk plats, sa Jana Nilsson (S).

Fakta: Fästningsbadets prislapp

  • Priset på Fästningsbadet har mer än fyrdubblats sedan starten.
  • I budgeten för 2011 avsattes 8,3 miljoner kronor till projektet. Men den beräkningen höll inte när tjänstemännen tittade närmare på projektet. Prislappen har sedan höjts flera gånger. Nu är budgeten för själva badet 28,6 miljoner kronor och pirförstärkningen som är att härleda till badet 5,5 miljoner kronor – summa 34,1 miljoner kronor.
  • Hittills har badet kostat nästan 15,6 miljoner kronor.
  • Sparbanksstiftelsen har lovat att betala 15,6 miljoner kronor.
  • Besluten i fullmäktige i går kväll handlade om att öka investeringsbudgeten för badet med 13 miljoner kronor och att investera 11 miljoner kronor i en förstärkning av Fästningspiren.
MEST LÄST