Erland Johansson och hans bröder kom på tanken att spela bandy på Kattedammet efter kyrkobesöket på söndagarna. De inspirerades av grannbyn Sunväras skicklighet och tog efter. Nu slåss Frillesås BK om en plats i Elitserien.
Erland Johansson och hans bröder kom på tanken att spela bandy på Kattedammet efter kyrkobesöket på söndagarna. De inspirerades av grannbyn Sunväras skicklighet och tog efter. Nu slåss Frillesås BK om en plats i Elitserien.

Erland är bandyns urfader i Frillesås

Han gjorde klubbens första mål. Nu hoppas Erland Johansson få uppleva sitt kära Frillesås BK gå till Elitserien. – Än är björnen inte skjuten, upprepar han.

ANNONS
|

Erland, 78, är ingen modern idrottsledare av 2000-talet. Man skulle kunna säga att han är en av de absolut sista av den gamla typen oförtröttliga och envetna gubbar. Och varför skulle han ändra sig nu. Det är försent.

Han kommer just hem från Sjöaremossen. Han har plockat upp nio snedskjutna bollar.

– Det blir 300 kronor.

Det hörs kanske att Erland är kassör för herrarna. De har styrt sedan bandyns begynnelse, gubbarna Johansson från Stocken, i nordligaste delen av Varbergs kommun

– Som vi sa förr, de tunga besluten tar vi vid Stocken. Jobbar man mycket och ger järnet hela ti’a, då vill jag inte vara nån springpojk. Och det är där i den stolen du sitter som vi gör affärer. De tycker det är roligt att komma hit.

ANNONS

Erland är speciell men väldigt svår att inte fascineras av. Han upplevs öppen, berättar om känslor och pratar egna svagheter, som att han har dåligt självförtroende.

Erland kan kosta på sig att vara sig själv. Man får en anledning till att tro att han har råd. Klubben som han var med om att bilda redan 1960 har det ganska gott ställt. Pengar finns kvar från den goda bingolottotiden. Hittar Frillesås BK en spelare de vill ha – då är han där för att göra affär.

– Då säger de andra, ”jaha här kommer Frillesås med lädret”. Du vet vad lädret är? Plånboka!

Erland skrockar och drar till med en min som påminner om ett leende.

– Nej, jag ler aldrig, påstår han.

Det finns en charm i mannen. Och att göra affärer har han lärt sig på vägen. Han har 40 år som grönsakshandlare, snabba affärer och ständiga turer med leveranser av grönsaker till Partihallarna i Göteborg. Det är klart att hans liv fått en prägel.

Det fanns tider då han gömde in inplastade pengapåsar i gärdsgården, innan de betalades ut till leverantörerna. Den tiden är förbi.

Orolig avslutning

Just nu är han ängslig för Frillesås Bandyklubbs avslutning i den näst högsta serien. De är många gamla anrika föreningar som är akterseglade av den lilla halländska orten.

ANNONS

Erland oroar sig för sponsorer. Just nu omsätter herrarna nära 1,8 miljoner.

– Det finns personer som jag pratar med som ger oss 7 000 nu men gärna ger 70 000 om vi går upp. Men vi måste upp till tre miljoner. Du vet att vi bor inte i Varberg eller Kungsbacka. Frillesås ligger mitt emellan. Därför har vi inte lätt för att få sponsorer. Men nu har vi Svanström (Lars-Johan, ordförande) där nere i Varberg. Han är känd. Men vi behöver inte ha mer än vi klarar oss. Vi har inga klubbdirektörer som där nere på Bois och Wic att det sitter folk på ett kontor. Kontoret är här! säger Erland och klappar sig på låren. Varför slänga en halv miljon på det sociala för nåt sånt? Kan man inte jobba ideellt får man inte en krona här. Här hjälper alla till med smågrejer och de ränner inte efter kassör’n. De får inte komma hit! Jag blir vansinnig om det kommer en faktura om de inte frågat mig. Då blir den gamle arg. Det blir ibland kontakter med Svenska Bandyförbundet. Kanslipersonalen vill skicka mejl.

– Jag har ett järnspett och en skyffel. Jag kan inte ta emot sånt.

ANNONS

Relationen med Sunvära SK var dålig förr. Nu samarbetar de med gemensamma ungdomslag.

– Sunvära kommer till och med hit och tittar på våra matcher. Förr applåderade de när motståndarna gjorde mål.

Ska det inte finnas en viss rivalitet?

– Jo, men de är svaga nu. Jag tycker synd om dem. De har ställt upp med tre kanoner till oss.

Ni hade inte klarat er utan Sunvära?

– Nä, nä. Jag hade velat slå ihop och kalla det Kungsbacka/Varberg Bandy.

Frillesås BK var tidigt på gång med bingolotto. Numera är trädgårdsskötsel en inkomstbringande del av finansieringen. Klubbens eldsjälar klipper gräs, trimmar och sågar ned träd.

Tänk att vägen mot Elitserien är öppen även med gamla traditionella metoder.

Texten har tidigare varit publiceradi Varbergsposten

ERLAND JOHANSSON

Född: 16 januari 1940 Stocken, Frillesås, Varbergs kommun.

Bor: Bolg, mellan Stråvalla och Väröbacka.

Aktuell: kassör i Frillesås BK seniorer.

Övrigt 1: Startade bandyn i Frillesås FF tillsammans med bröderna Sven och Gösta.

Övrigt 2: Erland Johansson gjorde tre mål i Frillesås första match mot Lindome.

Johanssonssläktet: Brodern Assar spelade inte bandy, men hans son Arne tränar Sunvära. Barnbarnen Camilla, Mattias och Fredrik är aktiva. Camilla är flerfaldig svensk- och världsmästarinna. Mattias och Fredrik har återvänt till Frillesås.

ANNONS